Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 09:23

6 γιατροί του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας διεκδίκησαν (αλλά δεν πήραν) 1,5 εκ. για τις εφημερίες 

Γράφτηκε από την
6 γιατροί του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας διεκδίκησαν (αλλά δεν πήραν) 1,5 εκ. για τις εφημερίες 

 

Το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ ζητούσαν με αγωγή 6 ιατροί του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, γιατί το νοσοκομείο δεν έκανε προσλήψεις και "έλιωσαν" στις εφημερίες, με κόστος στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή και την υγεία τους.

Την αγωγή έκρινε και απέρριψε το Τριμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, που συνεδρίασε για την εκδίκασή της στις 12 Δεκεμβρίου 2012, ενώ η αγωγή κατατέθηκε από τους ιατρούς κατά του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στις 2 Σεπτεμβρίου 2005.

Πιο αναλυτικά, ο καθένας από τους 6 ιατρούς ζητούσε 250.000 ευρώ από το νοσοκομείο για ηθική βλάβη! Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι από το 2001 έως το 2005 το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, παράνομα κατ' αυτούς, παρέλειπε να προκηρύξει θέσεις για την πρόσληψη ιατρών, εξαναγκάζοντάς τους να φθείρουν τους εαυτούς τους σωματικά και ψυχικά «εξαιτίας των χιλιάδων παράνομων υπερωριών» που έκαναν. Σύμφωνα λοιπόν με τους ενάγοντες ιατρούς, το νοσοκομείο, επειδή δεν είχε το ιατρικό προσωπικό που θα 'πρεπε τους έβαζε παράνομα και έκαναν εφημερίες και επιπλέον τους υποχρέωνε να κάνουν υπερωρίες εκτός του κανονικού τους καθημερινού πενθήμερου 8ώρου για 15 μέρες κάθε μήνα, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες των κλινικών. 

Με αποτέλεσμα, η υπερωριακή αυτή απασχόληση, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονταν στην αγωγή, να τους εξαντλήσει ψυχοσωματικά (σύνδρομο burn - out). Μάλιστα ισχυρίζονταν ότι οι ώρες δουλειάς ήταν τέτοιες που δεν κατάφερναν ούτε να ανταποκριθούν στις οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις και συναναστροφές και έτσι, με αυτό τον τρόπο, καταπατούνταν τα ατομικά τους δικαιώματα σε βαθμό εξευτελισμού τους ως επιστημόνων και ανθρώπων. Ισχυρίζονταν δε ότι το Δ.Σ. του νοσοκομείου αν και γνώριζε τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς τους και τα προβλήματα υγείας που απέκτησαν οι περισσότεροι από αυτούς, δεν προκήρυσσε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. 

Πάντως το δικαστήριο έκρινε ως αβάσιμη την αγωγή αφού δεν προέκυπτε από τα στοιχεία της δικογραφίας ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, εκείνο το διάστημα, είχε κενά σε ειδικότητες ιατρών, οπότε -σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης- δεν είχε και λόγο να προκηρύξει προσλήψεις. 

Η διάσκεψη για την απόφαση έγινε στις 15 Μαΐου 2013 και στις 31 του ίδιου μήνα δημοσιεύτηκε στο ακροατήριο του Τριμελούς Πρωτοδικείου, ενώ καθαρογράφηκε μόλις πριν λίγους μήνες. 

Ν.Κ. 


NEWSLETTER