Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 15:16

Τιμητική διάκριση για το γραφείο επιθεώρησης του Λιμεναρχείου Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Τιμητική διάκριση για το γραφείο επιθεώρησης του Λιμεναρχείου Καλαμάτας (βίντεο)

Μια ακόμα τιμητική διάκριση για το γραφείο επιθεώρησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας έφερε η ετήσια έκθεση των αποτελεσμάτων της γραμματείας του Paris MοU (σ.σ. μνημόνιο συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο κατάστασης πλοίων από το κράτος λιμένα)· η οποία υιοθετήθηκε και εγκρίθηκε κατά την 49η ετήσια συνεδρίαση της PSC Commitee, στα τέλη του Μαΐου στην Νορβηγία.

Κατά τη σύνοδο της Επιτροπής το Λιμενικό Σώμα - και κατ' επέκταση η χώρα μας, βραβεύτηκε από την γραμματεία του PARIS MοU της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA) ανάμεσα σε άλλες 27 χώρες, ως αποτέλεσμα της υποδειγματικής αναφοράς και του πλήρους φωτογραφικού υλικού που τη συνόδευε για την κράτηση του πλοίου ''YONG GI'', τον Ιανουάριο του 2015 στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Η εν λόγω αναφορά του επικεφαλής του γραφείου και εξουσιοδοτημένου επιθεωρητή στον τομέα των επιθεωρήσεων πλοίων (επιθεωρητή PSC), πλωτάρχη Νίκου Γιαννουλάτου, συνοδευόμενη με το ιδιαίτερα διαφωτιστικό φωτογραφικό υλικό υποβλήθηκε στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας και στην συνέχεια υποβλήθηκε στην γραμματεία του Paris MοU με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της www.parismou.org, στο πεδίο ''caught in net''.

 

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΠΛΟΙΟΥ

Ειδικότερα, η επιθεώρηση του πλοίου "YONG GI", σημαίας της Δημοκρατίας της Σιέρα Λεόνε, χαρακτηρίστηκε ως "καλύτερη πρακτική" (best practice) και ως υποδειγματική, από τον γενικό γραμματέα της γραμματείας του Paris MοU. Ενώ και σε σχετική ανάρτηση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο αριθμός και η σοβαρότητα των ελλείψεων που εντοπίσθηκαν στο πλοίο, αποτυπώθηκαν και περιγράφηκαν στην εκτεταμένη αναφορά με έναν εξαιρετικό τρόπο, περιλαμβάνοντας φωτογραφικό υλικό που αποκάλυπτε τις εξαιρετικά κακές συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής που επικρατούσαν στο πλοίο». 

Ο πλωτάρχης Ν. Γιαννουλάτος μιλώντας στην "Ε" δήλωσε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή όχι μόνο για εμένα προσωπικά αλλά και του προσωπικού που υπηρετεί στο γραφείο επιθεώρησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, καθώς και για ολόκληρη την υπηρεσία, που από τα αποτελέσματα της εργασίας μας βραβεύτηκε η χώρα μας από την γραμματεία του Paris MοU της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA)».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που δημοσιεύεται σχετική αναφορά του γραφείου επιθεώρησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, με την απαγόρευση απόπλου μετά από επιθεώρηση στο πλαίσιο του PARIS MοU. Η πρώτη αφορά το πλοίο ''ΑΝΝΑ Ν'', στο οποίο είχε απαγορευτεί ο απόπλους το 2011.

Επίσης όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γιαννουλάτος εκκρεμεί ακόμη μία για το πλοίο ''ARFETISALLE'' το οποίο επιθεώρησε τον περασμένο Ιανουάριο, και η σχετική έκθεση επιθεώρησης αναμένεται να υποβληθεί στην γραμματεία του Paris MοU από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ώστε να δημοσιοποιηθεί και αυτή. 

Ν.Κ. 


NEWSLETTER