Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 09:11

5 κέντρα μεταναστών στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
5 κέντρα μεταναστών στη Μεσσηνία

Κέντρα φιλοξενίας μεταναστών σε όλους τους δήμους της χώρας προωθεί η κυβέρνηση.

Οι δήμοι της Μεσσηνίας με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια θα είναι πέντε, καθώς η αδυναμία στέγασης μεταναστών που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή -και οι οποίοι καταλήγουν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης- επιταχύνουν τις διαδικασίες και αναμένεται να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. Από ένα κέντρο θα γίνει στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας, Πύλου - Νέστορος και Οιχαλίας, ενώ από το σχέδιο εξαιρείται ο Δήμος Δυτικής Μάνης μιας και δεν πληροί τα πληθυσμιακά κριτήρια που έχουν τεθεί. Σε δηλώσεις τους τόσο ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δείχνουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Ειδικότερα ο Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής" σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Η δημιουργία των νέων κέντρων θα γίνεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κάθε δομή να στεγάζει 500 έως και 1.000 πρόσφυγες, προκειμένου οι καταυλισμοί να μην μετατραπούν σε "μικρές πόλεις".

Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι αρκετές από τις παλιές δομές κατασκευάστηκαν σε "καθεστώς βιασύνης" και συνεπώς δεν πληρούν όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ αντίθετα οι νέοι χώροι φιλοξενίας θα διαθέτουν κοντέινερ, κι όχι αντίσκηνα.

Στην τρέχουσα φάση, όπως είπε, γίνεται επαναξιολόγηση των σημερινών καταυλισμών ώστε να διαπιστωθεί ποιοι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μετά από μικρές αναβαθμίσεις, και ποιοι πρέπει να καταργηθούν.

Ορισμένα σημερινά κέντρα δεν αποκλείεται να διατηρηθούν και ως εφεδρικοί χώροι φιλοξενίας.

 ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥΣ 

 Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την επίσκεψή του προχθές στη Λέσβο και μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης σημείωσε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι το νησί αυτό σήκωσε μαζί με κάποια άλλα νησιά όπως είναι η Χίος, η Σάμος και η Κως το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν σημαίνει λοιπόν πως πρέπει μόνο να το λες. Οφείλεις και εν τοις πράγμασι να το αναγνωρίζεις και να απαντάς αναλόγως».

Λοιπόν, συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής, «το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν μπορεί η Μυτιλήνη και οι κάτοικοι της να εξακολουθούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος αυτό. Θα πρέπει λοιπόν σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων στη Σάμο όλοι οι δήμοι της, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά. Και πρέπει να πω για άλλη μια φορά πως με αυτή την επίδειξη ανθρωπιστικού αποθέματος που δείξαμε ως ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα, ας μην επηρεαζόμαστε από τη μιζέρια κάποιων λίγων. Αυτή η συμπεριφορά του ελληνικού λαού δεν πάει χαμένη, ούτε για τώρα ούτε για το μέλλον ούτε και για ζητήματα για την ασφάλεια που θέλει να νιώθει κάθε χώρα. Και ο νοών νοείτω».

Ο κ. Κουρουμπλής συμμετείχε στη Μυτιλήνη σε δυο συσκέψεις, μια με αυτοδιοικητικούς και μια με φορείς της Λέσβου. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι επιπτώσεις του οικονομικού και μεταναστευτικού προβλήματος ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία κυριάρχησαν και στις δυο συσκέψεις. Κατά τη διάρκειά τους, ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε την ανάγκη της μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων και στην άλλη Ελλάδα, δεν δίστασε μάλιστα να ονοματίσει την ιδιαίτερη του πατρίδα το Αγρίνιο ως προορισμό αριθμού μεταναστών και προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στα νησιά.

Οπως τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο» ο κ. Κουρουμπλής, «αναγνωρίζεται πλέον ότι στη Λέσβο δεν κυκλοφορούν οι άνθρωποι αυτοί όπως κυκλοφορούσαν πριν κάποιους μήνες. Ολοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα που προϋπήρχε, άρα και οι θάλασσες, οι παραλίες έχουν την εικόνα που θα πρέπει να έχει ο τόπος. Αναδεικνύεται, όμως, πλέον η ανάγκη αλλαγής της εικόνας που υπάρχει για τη Μυτιλήνη κύρια, αλλά και για τα άλλα νησιά κυρίως στην Ευρώπη. Ανέλαβα την πρωτοβουλία να ζητήσω και από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού και τους φορείς εδώ του νησιού να γίνει μια συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και να δούμε πώς θα μεθοδεύσουμε αυτή τη διαδικασία να προβάλουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα το νησί και τα άλλα νησιά στο εξωτερικό για την επόμενη χρονιά».

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΟΕΣ 

Εν τω μεταξύ, με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, όπως φανερώνουν τα στοιχεία που έχει δώσει δημοσιότητα το κυβερνητικό όργανο για το προσφυγικό.

Οι αφίξεις στα ελληνικά παράλια υπερδιπλασιάστηκαν ανάμεσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το δεύτερο μισό του μήνα που ακολούθησε το πραξικόπημα, φθάνοντας από 634 σε 1.277.

Τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου ο αριθμός των αφίξεων έφθασε στους 2.100 πρόσφυγες και μετανάστες, ήτοι κατά μέσο όρο πάνω από 200 την ημέρα.

41 ελεύθεροι, 26 στα κρατητήρια: ΑΦΑΝΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ

Ελεύθεροι έχουν αφεθεί από το Σάββατο οι 41 που είχανε ροζ κάρτα, από τους συνολικά 67 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εντοπίστηκαν ξημερώματα Παρασκευής νότια της νήσου Σαπιέντζα. Οι 67 αλλοδαποί ναυάγησαν λίγο μετά που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από ακτή της Μεσσηνίας για την Ιταλία - ενώ άφαντοι παραμένουν οι διακινητές. Αυτοί που ελευθερώθηκαν έχουν ροζ κάρτα, δηλαδή δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού, οπότε σύμφωνα με το νόμο δεν κρατούνται. Οι 67 πρόσφυγες και μετανάστες, από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τη Σομαλία και την Αίγυπτο -43 άνδρες, 11 γυναίκες και 13 παιδιά και έφηβοι- προσπάθησαν με μια λάντζα να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα, με προορισμό την Ιταλία.

Οι διακινητές, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, τους έφεραν από την Αθήνα στις ακτές της Μεσσηνίας και τους επιβίβασαν στο 9μετρο σκάφος, και όταν αυτό άρχισε να μπάζει νερά έπεσαν στη θάλασσα και κολύμπησαν. Ετσι βρέθηκαν ναυαγοί στις βραχονησίδες "Δύο Αδέρφια", νότια της Σαπιέντζας, απ' όπου περισυνελέγησαν. Αρχικά φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Μεθώνης και από εκεί μεταφέρθηκαν στο Κλειστό της Πύλου. Μεταξύ των 26 οι οποίοι κρατούνται στο Α.Τ. Καλαμάτας είναι 17 άνδρες, 6 γυναίκες και 3 έφηβα αγόρια. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας δεν τους άσκησε δίωξη για παράνομη έξοδο από τη χώρα, ενώ η διάσωσή τους έγινε από το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, το οποίο εντόπισε αρχικά το προσαραγμένο και ημιβυθισμένο πλοιάριο. Στη μεταφορά τους στη Μεθώνη βοήθησαν επίσης το πλοίο ''ΜΠΑΛΚΑΝ'' Ν. Πειραιά 6990 που έπλεε στην περιοχή και το ταχύπλοο ''ΜΑΡΙΑΝΝΑ'' Σ. Πύλου 229. Είχε προηγηθεί ξημερώματα ένα τηλεφώνημα στο Α.Τ. Πύλου για ένα πλοιάριο με μετανάστες, χωρίς όμως αυτός που πήρε να δώσει ακριβή στοιχεία. 

Η προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πύλου.

Ν.Κ.


NEWSLETTER