Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 09:38

Κυβέρνηση και Περιφέρεια χωροθετούν το σκουπιδοεργοστάσιο στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Κυβέρνηση και Περιφέρεια χωροθετούν το σκουπιδοεργοστάσιο στην Πελοπόννησο

Για τα κρίσιμα ζητήματα -χωροθέτηση μονάδων επεξεργασίας, ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)- η ΤΕΡΝΑ θα κάνει ό,τι της πει η αναθέτουσα αρχή, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Και αρμόδια γι’ αυτά τα ζητήματα είναι η Κυβερνητική Επιτροπή, που έχει ενημερώσει με ανακοίνωσή της. 

Αυτά τόνισε στην «Ε» ο Γιώργος Αγραφιώτης διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της αναδόχου εταιρείας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια.

Για τα κρίσιμα ζητήματα της Καλλιρρόης, αν ισχύει η χωροθέτησή της ή είναι σε εκκρεμότητα και ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να προτείνει άλλο χώρο στη Μεσσηνία, αν η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι 100.000 ή 150.000 τόνοι σκουπίδια, αν οι επιπλέον ΣΜΑ θα είναι 5 ή 10, ο κ. Αγραφιώτης -«για να διατηρήσω τη σοβαρότητά μου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- μας παρέπεμψε στο δελτίο Τύπου της Κυβερνητικής Επιτροπής, που είχε ανακοινώσει τους βελτιωμένους όρους της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - ΤΕΡΝΑ. 

«Ο,τι εντολή πάρουμε από την αναθέτουσα αρχή, από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, θα την εκτελέσουμε», επεσήμανε ο κ. Αγραφιώτης. Το μόνο ζήτημα που ξεκαθάρισε, είναι ότι για τους ΣΜΑ η ΤΕΡΝΑ έχει προσφερθεί να δώσει δωρεάν μελέτες κατασκευής τους στο ΦΟΔΣΑ ή στους δήμους, όποιοι είναι υπεύθυνοι, ώστε να γλιτώσουν χρήματα και να αξιοποιήσουν την εμπειρία της εταιρείας.

Ο κ. Αγραφιώτης παρατήρησε ότι με τις θετικές γνωμοδοτήσεις των γ.γ. των υπουργείων Περιβάλλοντος (Χριστίνας Μπαριτάκη) και Εσωτερικών (Βαγγέλη Καπετάνιου) «κλείνει ο κύκλος διαβούλευσης και αντιπαράθεσης και μπορούμε να υπογράψουμε τη σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Προσδιόρισε ότι σε 10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει την προσωρινή διαχείριση με σύννομες διαδικασίες και σε 2 χρόνια θα ξεκινήσει η οριστική διαχείριση.

Ο διευθυντής της ΤΕΡΝΑ επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχει εγκριθεί ο ΠΕΣΔΑ για να μπορεί  να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Εκφράζοντας την απογοήτευση και τη διαφωνία του με την καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων, ο κ. Αγραφιώτης παρατήρησε: «Εχουμε χάσει 1,5 πολύτιμο χρόνο, θα είχαμε ολοκληρώσει το έργο. Θα είχαμε κερδίσει πολύ περισσότερα από τους βελτιωμένους όρους της διαπραγμάτευσης, αν είχαμε σταματήσει τα πρόστιμα και το σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα».

Γ.Σ.


NEWSLETTER