Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 13:43

Ο Β. Καραστάθης στην "Ε": "Είμαστε επιφυλακτικοί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας"

Γράφτηκε από την

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε καταγράψει τις προηγούμενες ημέρες υψηλή συγκέντρωση ραδονίου στην ευρύτερη περιοχή, όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 5 Ρίχτερ, πράγμα που «δείχνει ότι οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούμε λειτουργούν στην πράξη», επισημαίνει ο -Μεσσήνιος στην καταγωγή- διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Στο ερώτημα αν ο συγκεκριμένος σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, με επίκεντρο μόλις 16 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Κορώνης εγείρει ανησυχία, απαντά: «Είναι 55 χλμ. βάθος, που σημαίνει ότι από μόνο του αυτό το γεγονός, όταν η διέγερση είναι σε τέτοιο βάθος, η επικινδυνότητα των σεισμών μετριάζεται». Οπως διευκρινίζει όμως, «το μόνο που μας προβληματίζει είναι το σεισμικό δυναμικό της περιοχής, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο και κανένας δεν μπορεί να είναι καθησυχαστικός, χωρίς να σημαίνει όμως πως υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία. Θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες». Οπως συμπληρώνει, «στην περιοχή είναι γνωστή η σεισμική ζώνη, είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός και είναι γνωστό και το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε. Ολα είναι γνωστά, δεν υπάρχει τίποτα σκοτεινό. Είμαστε επιφυλακτικοί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας».

Οσο για τη μετασεισμική ακολουθία, την χαρακτηρίζει «ήπια, όπως αναμενόταν για το συγκεκριμένο εστιακό βάθος». Πάντως, υπογραμμίζει πως «στη φύση όλα είναι ανοιχτά, αλλά κοιτάμε το πιθανό. Πιθανότητα είναι να εξελιχθεί φυσιολογικά το φαινόμενο σ' αυτό το βάθος και να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα». Οπως λέει ακόμα, είναι ένας σεισμός «άμεσα συνδεδεμένος με την καθίζηση της λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την πλάκα του Αιγαίου, μια περιοχή όπου έχουμε σεισμούς βάθους». 

Ειδικότερα, όσον αφορά στις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στη Μεσσηνία, εκφράζει την ικανοποίησή του από τη διαπίστωση πως «οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούμε λειτουργούν στην πράξη», καθώς οι συσκευές που έχουν εγκατασταθεί κατέγραψαν υψηλή συγκέντρωση ραδονίου τις προηγούμενες ημέρες. 

Στο ερώτημα για το αν ήταν δυνατή η πρόγνωση του σεισμού ο κ. Καραστάθης απαντά πως «αυτή τη στιγμή περισσότερο τεστάρουμε τις μεθοδολογίες, παρά επιδιώκουμε την πρόγνωση ως πρόγνωση, γιατί είναι πράγματα καινούργια τα οποία δεν είναι ακόμα στο επίπεδο της εφαρμογής αλλά της έρευνας. Αυτό κρατάμε. Είναι μια καλή είδηση, καθώς τουλάχιστον στη δική σας την περιοχή έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο φαίνεται ότι δουλεύει και στο μέλλον μπορεί να σας είναι πολύ χρήσιμο».

Να σημειωθεί πως ο κ. Καραστάθης, μαζί με τον επίσης Μεσσήνιο πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κανάρη Τσίγγανο συνέβαλαν καθοριστικά στην εγκατάσταση αυτού του δικτύου συσκευών που καταγράφουν τη συγκέντρωση ραδονίου, στο πλαίσιο της σημαντικής δραστηριότητας που έχει αναπτύξει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στην περιοχή μας. Στου Κυνηγού μάλιστα έχει αναπτυχθεί μια διάταξη σεισμογράφων, «μια συστοιχία, η οποία είναι ικανή να εντοπίζει τη μικροσεισμικότητα, την όποια μικρή δόνηση πολλά χιλιόμετρα ανοιχτά στη θάλασσα. Παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια τη σεισμικότητα αυτή» επισημαίνει ο ίδιος.