Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 16:52

Ενημερωτική εκδήλωση "Η φυματίωση σήμερα" στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ενημερωτική εκδήλωση "Η φυματίωση σήμερα" στην Καλαμάτα

Μία σημαντική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η φυματίωση σήμερα», συνδιοργανώνουν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας και η Ομάδα Φυματίωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με την υποστήριξη της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας στις 6.30 μ.μ., υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. 

Ομιλητές θα είναι οι πνευμονολόγοι: Σ. Τσικρικά, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Η διαδρομή της φυματίωσης στο χρόνο και στον κόσμο». Α. Ξυφτέρη, με θέμα «Χαρακτηριστικά του μικροβίου». Φ. Δαρειωτάκη, με θέμα «Κλινική εικόνα σε όλο το σώμα». Β. Κουλουμέντα, με θέμα «Φυματίωση στο περιβάλλον μας. Τι κάνουμε - μέτρα προφύλαξης ατομικής προστασίας - ελέγχου». Μ. Τσόπελα, με θέμα «Εμβόλιο - mantoux, τι προσφέρουν». Συντονιστές στην εκδήλωση θα είναι οι Χρυσ. Μπότση, Σταμ. Τσικρικά και Παντ. Αβαρλής.

Για το θέμα δόθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο πνευμονολόγος Παντελής Αβαρλής μίλησε για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Σχολίασε πως υπάρχει μία νέα έξαρση της νόσου, γι΄ αυτό κρίθηκε απαραίτητο ο κόσμος να ενημερωθεί όσο πιο σωστά γίνεται. Εκρινε επίσης αναγκαίο να τονίσει πως σε καμία περίπτωση η διοργάνωση της εκδήλωσης δεν σχετίζεται με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στη Μεσσηνία. 

Εκ μέρους της Λέσχης το "παρών" έδωσαν η Αναστασία Λιόκουρα και ο Αντώνης Σταυριανέας. "Είναι η πρώτη φορά που η Λέσχη συνεργάζεται με έναν επιστημονικό σύλλογο και είναι ιδιαίτερη τιμή για μας. Πίσω από κάθε θέμα, υπάρχει και μία ταινία" υπογράμμισε η κ. Λιόκουρα.

Η κ. Τσόπελα αναφέρθηκε στο θέμα της ομιλίας της, δηλώνοντας πως πλέον οι γιατροί έχουν σύμμαχο στην προσπάθειά τους τα εμβόλια και την έγκαιρη διάγνωση. Η κ. Κουλουμέντα μίλησε για τα ταμπού που υπάρχουν σε σχέση με τη φυματίωση και στο πώς αυτά θα "σπάσουν" με σωστή ενημέρωση του ασθενούς και του περιβάλλοντός του. Τέλος η κ. Ξυφτέρη σημείωσε πως θα αναφερθεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροβίου, στις αντοχές και στο πώς θα πρέπει να είναι μια σωστή θεραπεία. 

Κλείνοντας, οι γιατροί είπαν ακόμη πως εχθρός του μικροβίου είναι το ηλιακό φως και πως η φυματίωση δεν είναι μια ασθένεια που επανεμφανίστηκε μόνο στις τρίτες χώρες, αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα, λόγω αδυναμίας ορισμένων ανθρώπων να μείνουν σε ένα υγιές περιβάλλον, να αγοράσουν φάρμακα, να πάνε στο γιατρό έγκαιρα, να τρώνε σωστά, να έχουν θέρμανση. Τονίστηκε πως σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας βοηθά τους συνανθρώπους μας με όποιον τρόπο μπορεί. 

Μετά το επιστημονικό κομμάτι της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας "Πνοή ζωής" των Δ. Βερνίκου και Π. Βλάχου. 

Σχετικά με το φιλμ: “…Τι είναι ένα βουνό; Από προχτές ρωτιέμαι. Τι είναι ένα βουνό;…” Γ. Σεφέρης. Τετάρτη 21 Αυγούστου 1939. Μέρες Γ'.
To 1908 ο Πηλιορείτης γιατρός Γεώργιος Καραμάνης υποψιάζεται ότι πάσχει από φυματίωση. Iδρύει το πρώτο ορεινό σανατόριο στην Ελλάδα στα Χάνια Πηλίου και αφιερώνει το υπόλoιπο της ζωής του στη θεραπεία της φυματίωσης. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια ο Α' Παγκόσμιος, μετατρέπουν το σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης. Το 1919 φτάνει στο σανατόριο η Αννα Καμπανάρη και αναστατώνει τη ζωή του γιατρού Καραμάνη αλλά και ολόκληρου του σανατορίου. Ο γιατρός Καραμάνης την παντρεύεται παρά τα 30 χρόνια που τους χωρίζουν. Το σανατόριο λόγω των επαφών της Αννας με την αθηναϊκή διανόηση, μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τον
Παλαμά, το Σεφέρη, τον Τσάτσο, τον Σικελιανό. Ο γοητευτικός Αγγελος Σικελιανός θα σαγηνεύσει την Αννα και το σανατόριο θα γεννήσει έναν μοιραίο έρωτα. Επειδή όμως η φυματίωση είναι μια αρρώστια με ρομαντική θεραπεία, το σανατόριο έμελλε να γεννήσει κι άλλους έρωτες. Με την αποχώρηση των Γερμανών από το Πήλιο, ο γιατρός Καραμάνης έρχεται σε συμφωνία με την Εβραϊκή Φιλανθρωπική Οργάνωση της Αμερικής "Joint" για τη νοσηλεία φυματικών Εβραίων απ’ όλη την Ελλάδα και από τα στρατόπεδα
συγκέντρωσης της Γερμανίας. Η θεραπευτική αγωγή και η φροντίδα του γιατρού δίνουν ζωή στους Εβραίους ασθενείς κι εκείνοι δίνουν ξανά ζωή στο ταλαιπωρημένο από τον πόλεμο σανατόριο. Η Ελληνοεβραία Ντορέττα Μέντα φτάνει στα 24 της, στο σανατόριο του Πηλίου. Και όπως η ίδια εμπιστεύεται πολύ αργότερα στην κόρη της, στο σανατόριο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής της. Μάλλον ήταν η μαγική δύναμη του βουνού, ίσως και ο πόνος της ασθένειας που έχει ανάγκη τον έρωτα για να τον απαλύνει, αλλά το φαγητό και ο καθαρός αέρας δεν έμελλε να είναι η μοναδική της απόλαυση. Στο σανατόριο γνωρίζει τον Γκι. Τον έρωτα της ζωής της. Περνάνε μαζί 6 μήνες γεμάτους όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Οι εποχές όμως είναι σκληρές και η μοίρα μάλλον σκληρότερη. Με τον θάνατο του γιατρού η ζωή του σανατορίου σβήνει. Για την Ντορέττα όμως η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις!
Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ “Πνοή ζωής” δημιουργήθηκε από τους Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου και με την αμέριστη συμπαράσταση του Κωνσταντίνου Γουργουλιάννη καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την
υποστήριξη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER