Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 09:02

Πόλεμος δηλώσεων για τις προσλήψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος απαντά με γραπτή δήλωσή του στη βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου για τις προσλήψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η κ. Χριστοφιλοπούλου είχε απαντήσει σε όσα δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Και το γαϊτανάκι των ανακοινώσεων δεν σταματά εκεί, καθώς μετά τη δήλωση του Γ. Μπέζου ο Τομέας Υγείας ΠΑΣΟΚ ανταπαντά αποκαλώντας το διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας «κομματικό εντολοδόχο».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Μπέζου έχει ως εξής:

«Με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, τη Δευτέρα 23-5-2016 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μένω πραγματικά έκπληκτος τόσο από το περιεχόμενο της δριμείας επίθεσης που εξαπέλυσε όσο και από την παραποιημένη εικόνα που παρουσίασε με ανακοίνωσή της, η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου την οποία και εκτιμώ.

Επειδή το αξιακό πλαίσιο στο οποίο κινούμαι, μου επιβάλει να υπερασπίζομαι πάντα το δίκαιο και την αλήθεια, νιώθω την ηθική υποχρέωση να προβώ στην αποκατάσταση των πραγμάτων. Θέλω λοιπόν να την ενημερώσω ότι στο ευαίσθητο θέμα της στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας, τόσο η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη όσο και η δική μου, δεν περιείχαν κανένα ίχνος υποσχεσιολογίας ή «ταξίματος» όπως ανέφερε. Η μόνη αναφορά που έγινε αφορά διαδικασίες πρόσληψης που ήδη έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα ή που είναι σε εξέλιξη.

Και συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ενισχύθηκε το τελευταίο 6μηνο με 25 επικουρικούς ιατρούς διετούς σύμβασης και με ειδικότητες που δεν προϋπήρξαν ποτέ (π.χ. νευροχειρουργός). Προκηρύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ύστερα από 6 χρόνια παγώματος των προσλήψεων οι πρώτες τρεις θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ (Αναισθησιολογίας - Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας) και τις επόμενες ημέρες άλλες δύο (ΜΕΘ - Παθολογίας).

Εκδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 5κ/2015 του ΑΣΕΠ από την οποία αναμένονται έξι άτομα μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Αναμένονται πέντε άτομα νοσηλευτικό προσωπικό από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ και ένας ιατρός για την ΜΕΘ. Με την μόλις πρόσφατη θεσπισμένη απλοποίηση της διοικητικής διαδικασίας ολοκληρώνονται μέσα στον Ιούνιο 15 μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομεία της Αθήνας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Σε αυτά λοιπόν έγινε αναφορά και μόνον σε αυτά. Προς τι και για ποια υποσχεσιολογία;

Οσον αφορά, για την σύναψη των ατομικών συμβάσεων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μας, που δεν επιβλήθηκε από κανέναν υπουργό παρά μόνο από την ευθύνη μας, να εξοικονομήσουμε 250.000 ευρώ ετησίως και να δώσουμε τη δυνατότητα σε 60 οικογένειες από την Καλαμάτα, που ήδη εργάζονταν μέχρι σήμερα στα εργολαβικά ιδιωτικά συνεργεία, να ζήσουν με μια σχετική αξιοπρέπεια και με σχεδόν διπλάσιες αποδοχές.

Τέλος, θέλω να κάνω γνωστό ότι στον τομέα της Υγείας στη Μεσσηνία την τελευταία πενταετία, καταβάλλεται μια σκληρή και συλλογική προσπάθεια, που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν αναβαθμιστεί ποιοτικά οι υπηρεσίες υγείας στο νομό. Συνεπώς, τόσο η ίδια όσο και οι Μεσσήνιοι δεν χρειάζονται να ανησυχούν».

Αναλυτικά η απάντηση του Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ στη δήλωση του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γ. Μπέζου, έχει ως εξής:

«Με οδυνηρή έκπληξη διαβάσαμε τη δήλωση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με την οποία απαντά σε ανακοίνωση της υπεύθυνης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας Εύης Χριστοφιλοπούλου, που αφορούσε τις υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη στο εν λόγω Νοσοκομείο. Με λίγα λόγια, ένας δημόσιος λειτουργός, που έτυχε διακομματικής αποδοχής, μετατρέπεται σε κομματικό εντολοδόχο (εξοφλώντας άραγε τα γραμμάτια παραμονής στη θέση του;). Σε ό,τι αφορά την ουσία, ο κ. Μπέζος οφείλει να απαντήσει:

1. Πώς είναι δυνατόν να αναφέρεται σε 6 χρόνια παγώματος των προσλήψεων στο Γ.Ν. Καλαμάτας, όταν στον απολογισμό δράσης του 2011, στο σημείο 7, ο ίδιος αναφέρει ότι «από τα τέλη του 2010 και μέσα στο 2011 στο Γ.Ν. Καλαμάτας έχουν προσληφθεί 17 μόνιμοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 49 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό»;

2. Αξίζει να δει κανείς τους απολογισμούς του 2011 και 2012 για τη χρηματοδότηση και τα έργα διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στο Γ.Ν. Καλαμάτας (λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, Ψυχιατρικής Κλινικής, Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, Διαβητολογικού Ιατρείου, Λοιμοξιολογικού Ιατρείου κ.λπ.), ώστε να τα συγκρίνει με το 2015 για το οποίο ο απολογισμός απουσιάζει από την ιστοσελίδα του Νοσοκομείου.

3. Εσκεμμένα αποσιωπά το γεγονός ότι οι θέσεις της προκήρυξης 5Κ/2015 που αναφέρει εγκρίθηκαν το 2014 και χρειάστηκε 1,5 χρόνος για να βγουν τα αποτελέσματα;

4. Οι επικουρικοί ιατροί στο Γ.Ν. Καλαμάτας, που διορίστηκαν το τελευταίο εξάμηνο είναι τελικά «περίπου 20», όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά την επίσκεψη του αν. υπουργού Υγείας στις 23/05/2016 (ΔΤ αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Νοσοκομείου) ή 25 όπως αναφέρει στη δήλωσή του στις 25/05/2016;

5. Πώς είναι δυνατόν να παριστάνει ότι αγνοεί ότι τις ειδικότητες των επικουρικών τις ορίζει ο ίδιος και όχι το υπουργείο Υγείας και να αποσιωπά ότι η αύξηση του αριθμού των επικουρικών επιβαρύνει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του Νοσοκομείου;

6. Στον από 23/05/2016 χαιρετισμό του, ο κ. Μπέζος ισχυρίστηκε ότι με τη νομοθέτηση της διάταξης «που αποτελεί τομή στα υγειονομικά πράγματα της χώρας» και αφορά τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου στους τομείς φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης, που όπως είπε αφορά 56 άτομα με 1.100 ευρώ μικτές αποδοχές, θα εξοικονομήσει το Γ.Ν. Καλαμάτας 250.000 ευρώ ετησίως. Επειδή ο κ. Μπέζος δεν είναι πρωτοδιορισμένος διοικητής αλλά υπηρετεί στην ίδια θέση 6 ολόκληρα χρόνια, οφείλει να απαντήσει για ποιο λόγο επιβάρυνε με 250.000 ευρώ ετησίως το Νοσοκομείο τα προηγούμενα 5 χρόνια, δηλαδή με ποσό που αντιστοιχεί σε πρωτοφανή σύμβαση του είδους, με εξωφρενικό εργολαβικό κέρδος 30%!!!

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν για τον κ. Μπέζο, με την υπενθύμιση ότι "λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του"».