Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 09:09

Τυχεροί που δεν είχαν θύματα στη Μεγαλόπολη από τον κατακλυσμό (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

 

Τυχεροί που δεν υπήρξαν θύματα, θεωρούν τους εαυτούς τους οι πληγέντες από τον κατακλυσμό στη Μεγαλόπολη και ζητούν να γίνουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών. Ηταν ένα πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο που η περιοχή δεν είχε ξαναζήσει λένε οι μεγαλύτεροι. 

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Μεγαλόπολη εντοπίστηκε στην περιοχή της λαϊκής αγοράς, σε παλιό ρέμα που έχει γίνει δρόμος. Το ρέμα διακόπτεται από τον κάθετο κεντρικό δρόμο και τα νερά πέφτουν σε αυτόν. Για την κατάσταση αυτή επιρρίπτονται ευθύνες διαχρονικά στο δήμο.

Ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης και η σύζυγός του Γεωργία Κόντου έπαθαν μεγάλη ζημιά, καθώς μένουν στην περιοχή του ρέματος και επέρριψαν ευθύνες στο δήμο. «Καθαρίζαμε τα φρεάτια του δήμου, κάναμε τη δουλειά που έπρεπε να κάνει ο δήμος» είπαν και σημείωσαν: «Είμαστε στο έλεος του Θεού. Παλέψαμε, τραυματίστηκαν τα παιδιά μας, για να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν είχαμε θύματα, νεκρούς. Εξι αυτοκίνητα που ήταν στην αυλή δεν δουλεύουν, πλημμύρισαν στο νερό. Ο δήμος άφαντος». Ο Κ. Καρτσώνης παρατήρησε πως «κάθε χρόνο ρίχνουν άσφαλτο και σηκώνουν το δρόμο. Τα σπίτια μας πρώτα ήταν πιο ψηλά. Είναι 150 χρόνια τα σπίτια, γιατί πλημμύρισαν τώρα;».

Ο γείτονας Γιώργος Καρτσώνης μας έδειξε το πώς κινδύνευσε στο σπίτι του, επισημαίνοντας ότι «αν δεν έβαζα το γκρέιντερ, θα είχαμε πνιγμούς».

Ο Γιώργος Βαλτεσινιώτης ιδιοκτήτης πιτσαρίας, που υπέστη ζημιές, παρατήρησε: «Ηταν πολύ δύσκολα, φοβηθήκαμε. Τόση βροχή, χαλάζι και αέρας, δεν ήξερες τι να κάνεις. Καταστράφηκαν οι τέντες, όχι μόνο τα πανιά, αλλά και κάποια σίδερα. Τα είχα βάλει πριν 4 χρόνια 8.000 ευρώ».

Ο Θανάσης Τζούβελης σημείωσε πως «40 χρόνια που θυμάμαι, δεν έχει ξαναγίνει. Ηταν πραγματική καταστροφή. Ευτυχώς που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. Φταίει η ένταση του φαινομένου και το μπάζωμα των ρεμάτων. Ηταν ρέμα που έγινε δρόμος και πλέον δεν υπάρχει αγωγός».

Η Παναγούλα Καραμπάτσου επεσήμανε ότι «είμαι 70 χρονών και τέτοιο πράγμα δεν είχαμε ξαναδεί. Εβρεχε για 7 ώρες ασταμάτητα, από τις 12 το μεσημέρι κι έριχνε και χαλάζι. Δεν μπορούσες να περάσεις τους δρόμους».

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Λαμπρόπουλος επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που είχε βγει και κατέγραφε τις ζημιές, παρατήρησε: «Με το λιγνιτόσημο μπορούν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ. Δίνονται για αναπλάσεις και άλλα μικροέργα βιτρίνας». Σημείωσε πως «πρέπει να αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς, να γίνει διαχωρισμός των αγωγών ομβρίων απ’ αυτούς των λυμάτων και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα».

 

Γ.Σ.