Σάββατο, 02 Ιουλίου 2016 09:54

Έως 9 φορές πάνω από τα όρια η ρύπανση από τα πυρηνελαιουργεία του Μελιγαλά

Γράφτηκε από τον

Μεγάλες υπερβάσεις, πολύ πάνω από τα όρια που θέτει η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, διαπίστωσε ο "Δημόκριτος" στην έρευνά του για τα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Χθες στο Διοικητήριο Μεσσηνίας όπου έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι τα καμιναέρια σε 2 από τις 16 καμινάδες των μονάδων στη ΒΙΠΕ ήταν 5 με 9 φορές παραπάνω από τα επιτρεπόμενα.

Ο Χρήστος Βασιλάκος, ερευνητής από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του "Δημόκριτου" ο οποίος παρουσίασε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας, επισήμανε ότι «όντως το πρόβλημα που ζείτε, υφίσταται - η οπτική ρύπανση και οι οσμές». Και ενημέρωσε πως «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, γιατί θέλουμε στην έρευνά μας να περιλαμβάνονται όλα τα ευρήματα». Παρατήρησε μάλιστα ότι θα κατατεθούν προτάσεις που θα βελτιώνουν την κατάσταση και θα γίνουν επίσης νομοθετικές παρεμβάσεις, σε κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία.

Οπως παρατήρησε ο κ. Βασιλάκος έκαναν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα σε 3 σημεία, σε Μελιγαλά - Σκάλα - Μεσσήνη, και καταγράφηκαν κι άλλες μικρότερες υπερβάσεις σε αιωρούμενα σωματίδια στο περιβάλλον, διευκρίνισε μάλιστα πως μετρούσαν σε καθημερινή βάση επί 4 και πλέον μήνες, από αρχές Νοεμβρίου μέχρι και το Μάρτιο. 

Οσον αφορά τη δημόσια υγεία, εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είπε ότι «όλα θα τηρηθούν όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία« και επιβεβαίωσε πως «γύρω στο Σεπτέμβριο θα έχουμε την ολοκληρωμένη μελέτη». Υποστήριξε πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε με κανέναν και για κανέναν» και υποσχέθηκε ότι «οποιαδήποτε λογική παρανομίας θα την αντιμετωπίσουμε. Σε όποιον βλάπτει, επιβάλλονται τα μέτρα που προβλέπονται». Ανέφερε ότι η επιδημιολογική μελέτη πρέπει να στηρίζεται σε ενδείξεις, γι’ αυτό «όταν έχουμε τα αποτελέσματα και με βάση αυτά, θα αποφασίσουμε να πάμε στη μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία».

Οσον αφορά τα πρόστιμα που θα πρέπει να έχουν επιβληθεί, και το αν έχουν επιβληθεί, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη απάντησε σε ερώτησή μας ότι για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από το ΚΕΠΠΕ και την Π.Ε. Μεσσηνίας έγιναν όλες οι ενέργειες.

 

Κεκλεισμένων των θυρών!!!

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε γίνει σύσκεψη κλειστή για τους δημοσιογράφους, όπου παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας του "Δημόκριτου". Σε αυτή συμμετείχαν ακόμα οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς, οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πατσαρίνος και της πρώτης ελάσσονος Παναγιώτης Αλευράς, περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και διευθυντές υπηρεσιών.