Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 07:52

To 4o Λύκειο Καλαμάτας στο Αρχαίο Δίον

Γράφτηκε από την

Στη Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος "Ολύμπια εν Δίω" στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου στην Πιερία έλαβε μέρος το 4o Λύκειο Καλαμάτας με τον Πλούτο του Αριστοφάνη.

Το Φεστιβάλ "Ολύμπια εν Δίω" διοργανώνεται κάθε χρόνο 18 - 30 Σεπτεμβρίου στο  Αρχαίο Θέατρο υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. H  επιλογή ήταν εξαιρετικά τιμητική, διότι οι οργανωτές επέλεξαν το 4ο μέσα από ένα πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων σχολείων.

Την προηγούμενη σχολική χρονιά 2014 - 2015, ένας ευρύς κύκλος 20 μαθητών και 10 καθηγητών του σχολείου, καταπιάστηκε με μεγάλη διάθεση με την προετοιμασία μιας παράστασης αρχαίου δράματος. Το έργο επιλέχθηκε λόγω επικαιρότητας. Σύμφωνα με τον φιλόλογο Γιάννη Κοτσιφάκη που επιμελήθηκε τη μετάφραση - διασκευή αλλά και τη σκηνοθεσία του έργου: "διαχρονικό το θέμα της κωμωδίας του Αριστοφάνη, "αναζωπυρώνεται" στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης θέτοντας και πάλι ερωτήματα για τον πλούτο και τη φτώχεια και εγείροντας προβληματισμό: Τι κάνει τους ανθρώπους δημιουργικούς, του πλούτου η λατρεία ή της πενίας ο φόβος; Μήπως και σήμερα «είναι τυφλός ο πλούτος» και μοιράζεται με τρόπο άδικο; Δεν είναι η άνιση κατανομή του πλούτου που στην πενία επιτρέπει στην πόλη να επιστρέφει; Μήπως τον πλούτο τον κάναμε θεό κι εμείς έτσι που τον λατρεύουμε στις μέρες μας; Κι αν πάει ο πλούτος στους κακούς, εμείς τι επιλέγουμε, τον πλούτο ή την αρετή;"

Η θεατρική παράσταση ανέβηκε στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης στις 22 Απριλίου 2015, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Νεανικού Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης και στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας στις 19 Ιουνίου για τους μαθητές του σχολείου και το ευρύτερο κοινό της πόλης.

Ετσι, στο τέλος του Σεπτεμβρίου η θεατρική ομάδα του σχολείου, αποτελούμενη από 18 μαθητές και 3 καθηγητές έκανε τριήμερη εκδρομή με βασική δραστηριότητα την παρουσίαση του έργου στο φεστιβάλ. Η παράσταση ανέβηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου (εκεί ο Ευριπίδης, φιλοξενούμενος του βασιλιά Αρχέλαου, έγραψε και παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο του "Βάκχες"). Το κοινό ήταν μαθητές από γυμνάσια και λύκεια των νομών Κατερίνης και Θεσσαλονίκης, καθώς και θεατρικές μαθητικές αποστολές από το εξωτερικό, με τις οποίες οι μαθητές του 4ου Λυκείου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες. Η δράση αυτή είχε μεγάλη παιδαγωγική αξία για τους μαθητές.

Το ταξίδι των μαθητών στήριξαν η Βίκυ Καρέλια και ο Δήμος Καλαμάτας.

Οι συντελεστές της παράστασης ήταν: οι μαθητές: Αγγελοπούλου Δήμητρα, Βασιλάκη Κατερίνα, Γιαννακοπούλου Θεώνη - Χρυσοθέμη,

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα - Νεφέλη, Γριβοκωστόπουλος Τάσος,

Δεμπεγιώτη Χριστίνα, Ζυγούρη Μάγδα, Καρμοίρης Νίκος,

Κυριαζοπούλου Νίκη, Μακρής Κώστας, Μανωλοπούλου Λυδία, Μαρκοπούλου Σταυρούλα, Μοσχονάς Σταύρος, Παναγοπούλου Μαρία,

Πελεκούδα Γιώτα, Τσότρας Βασίλης, Φουρτούνη Γεωργία,

Χριστοπούλου Ιωάννα, Σουλιμά Εφη.

Συμμετείχαν οι καθηγητές: Κοτσιφάκης Ιωάννης μετάφραση-διασκευή/σκηνοθεσία, Κουτίβα Χαρούλα σκηνοθεσία, Δεμπεγιώτης Αντώνιος - Γαλανοπούλου Ελένη σκηνικά, Μάγκλαρη Χριστίνα - Βαλσάμη Μαρία κοστούμια, Παρθένιος Ηλίας ηλεκτρονικό υλικό, Σύρμα Ελένη - Χιώτη Σταυρούλα χορογραφία. Τη μουσική έγραψε ο Τσότρας Νίκος

Στα τραγούδια συμμετείχαν: Αλεξοπούλου Ελένη, Βασιλάκη Τέτα, Βασιλειάδη Βίκυ, Δαμήλου Σταυρούλα, Θεογιάννη Αλεξάνδρα, Μουλουχάκου Βασιλική, Παλαιολόγου Κατερίνα, Τσότρας Σταύρος, Desiree Saelman. Στις χορογραφίες βοήθησε ο Θεοδόσης Δίσκος. Αμέριστη βοήθεια πρόσφεραν οι γονείς των παιδιών καθώς και αντίστοιχα ο απερχόμενος και ο νυν διευθυντής του σχολείου Ιωάννης Βούρκος και Γεώργιος Κώτσαρης.