Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 20:16

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνοοικονομικά Συστήματα Υγείας» στο ΤΕΙ Πελοπόννησο (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ενα νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Τεχνοοικονομικά Συστήματα Υγείας» οργανώνει και ξεκινά από το ακαδημαϊκό έτος 2016 - 2017 το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Το πρόγραμμα είναι 18μηνης διάρκειας (παρακολούθηση μαθημάτων κατά το 1ο και 2ο εξάμηνο και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά το 3ο εξάμηνο) και οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στις 2 κατευθύνσεις: Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας κι Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού/ Διοίκησης Τεχνολογίας, Πληροφορικής κι Επικοινωνιών στην Υγεία.

Για το θέμα έδωσαν χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι καθηγητές της συντονιστικής επιτροπής. Ο διευθυντής του προγράμματος σπουδών Ιωάννης Παπουτσής τόνισε πως ήταν επιβεβλημένη ανάγκη να ξεκινήσει αυτό το μεταπτυχιακό, γιατί θα βοηθήσει στην εξειδίκευση των στελεχών στο χώρο της υγείας, ο οποίος είναι ιδιαίτερος. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε πως ο όγκος των στοιχείων και των δεδομένων που παράγεται μέσα σε μία ημέρα σε ένα νοσοκομείο, είναι όσος όγκος παράγει μία τράπεζα… σε ένα μήνα! 

Στη συνέχεια η Ευγενία Μπιτσάνη πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών αναφέρθηκε στις διεθνείς προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και στις ανάγκες που δημιουργούνται στο χώρο της εργασίας και δη της υγείας. Σημείωσε πως ο χώρος της υγείας είναι ευαίσθητος και ειδικά στη σημερινή περίοδο της κρίσης, η οποία είναι οικονομική και ανθρωπιστική. Η κ. Μπιτσάνη πρόσθεσε πως η ετοιμασία του μεταπτυχιακού πήρε 2,5 χρόνια, πλέον όμως έχουν δρομολογηθεί σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με το Ερευνητικό Εργαστήριο της Ιατρικής του Τορίνο, το Molinetti κ.ά. 

Τέλος ο Θεόδωρος Κοτσιλιέρης μέλος της συντονιστικής επιτροπής αναφέρθηκε στους στόχους και στα μαθήματα του μεταπτυχιακού. Κάποια από αυτά θα αφορούν το σχεδιασμό υπηρεσιών, το ανθρώπινο δυναμικό, τις εργασιακές σχέσεις, την ασφάλεια στην εργασία. 

Οπως έγινε σαφές από τους ομιλητές, σκοπός του ΠΜΣ είναι η παροχή στους συμμετέχοντες μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο χώρο της διοίκησης και των οικονομικών της υγείας αλλά και η υποστήριξη του έργου τους με τεχνολογίες Πληροφορικής και επικοινωνιών. Στόχοι του είναι: η εκπαίδευση επιστημόνων στο χώρο της υγείας ικανών να διαμορφώνουν πολιτικές και να λαμβάνουν αποφάσεις, η προετοιμασία υψηλού επιπέδου επιστημόνων, ώστε να είναι σε θέση να στελεχώνουν με επιτυχία νευραλγικούς τομείς του χώρου της υγείας τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, η ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας σε όλους τους τομείς που άπτονται του αντικειμένου της διοίκησης, των οικονομικών και των τεχνολογιών υγείας.

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του τίτλου ορίζεται σε 3 εξάμηνα και απαιτείται η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε 10 μαθήματα κατά τη διάρκεια δύο διδακτικών εξαμήνων, καθώς και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιείται κατά τους τελευταίους 6 μήνες του προγράμματος. 

Το ΠΜΣ δέχεται συνολικά 40 φοιτητές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να δει το: http://tms.teipel.gr/. Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα γίνονται δεκτές από τη γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνοοικονομικά Συστήματα Υγείας» (στον Αντικάλαμο Μεσσηνίας, Τ.Κ. 24100, τηλ. 27210 45300, tms@teipel.gr, υπ' όψιν Σταύρου Πανταζόπουλου). Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές ως τις 5 Αυγούστου. 

 

Γ.Σαρ.