Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 08:01

Αναπτύσσεται το δίκτυο κομποστοποίησης Re:think παρά τα εμπόδια

Γράφτηκε από την
Αναπτύσσεται το δίκτυο κομποστοποίησης Re:think παρά τα εμπόδια

Το δίκτυο κομποστοποίησης Re:think μπορεί να βρίσκεται ψηλά στον προγραμματισμό του ΕΣΔΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να τυγχάνει της αποδοχής πλήθους κατοίκων κι επαγγελματιών της Καλαμάτας, αλλά προχωρά… μόνο του κατά κύριο λόγο, αφού από τη μια αναμένεται εδώ και καιρό η ανανέωση της συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας και από την άλλη η ομάδα διαχείρισης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό κόστος της συντήρησης των κάδων και της επικοινωνίας που απαιτείται για μια αποτελεσματικότερη κομποστοποίηση στις γειτονιές της πόλης.

Ωστόσο, αποτιμάται πως τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά όσον αφορά στην παραγωγή ποιοτικού κομπόστ, το οποίο παίρνουν δωρεάν από τους κάδους οι πολίτες για τους κήπους και τις γλάστρες τους. Πράγμα που σημαίνει πως γίνεται ουσιαστική δουλειά στην επαναχρησιμοποίηση – κομποστοποίηση μεγάλου όγκου οργανικών απορριμμάτων από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη Μυρτώ Φοίφα, υπεύθυνη του δικτύου, υπολογίζεται πως έχουν κομποστοποιηθεί συνολικά στην πόλη της Καλαμάτας πάνω από 300 τόνοι οργανικών απορριμμάτων, παρά το γεγονός πως, όπως επισημαίνεται από τους διαχειριστές του δικτύου, δεν υπάρχει η απαιτούμενη ή τουλάχιστον με το σωστό τρόπο ενθάρρυνση από την ομάδα επικοινωνίας του δήμου και την ιστοσελίδα του.

Πάντως, παρά τις όποιες δυσκολίες ο κόσμος ζητάει και κομποστοποιητές και δωρεάν κομπόστ, καθώς πέρα από τους ελέγχους που αποδεικνύουν την ποιότητά του, αυτό φαίνεται και από τη χρήση του. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα το γεγονός πως παρά την κακή -λόγω της φυσιολογικής φθοράς- κατάστασης των κάδων, ο κόσμος συνεχίζει να τους χρησιμοποιεί. Μάλιστα, οι διαχειριστές του δικτύου, όπως λένε, δεν υποκύπτουν στις προτροπές να… πωληθεί το κομπόστ για να συντηρηθούν οι κάδοι από τα έσοδα, αφού κάτι τέτοιο θα αναιρούσε τη φιλοσοφία του δικτύου. Μέχρι τώρα πάντως η χρήση έχει αποδείξει πως είναι ανταποδοτική προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις. Τη λειτουργία του μάλιστα αναγνωρίζουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και περιφερειακές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ υπάρχει κι έντονο ενδιαφέρον από περιοχές όπως η Κυπαρισσία αλλά και η Μύκονος, με ιδιώτες κι επιχειρηματίες να επιθυμούν την εγκατάσταση κομποστοποιητών. Παράλληλα εξελίσσεται συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς, όπως το Πράσινο Πανεπιστήμιο του Παν. Αιγαίου και υπάρχει συνέχεια.

«Ζητάμε από τον κάθε δήμο να μπει μπροστά και να αναλάβει τη μείωση των τελών για τους χρήστες του δικτύου» επισημαίνει η κ. Φοίφα υπογραμμίζοντας πως ο κόσμος μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται σταδιακά συμμέτοχος και στην ανοιχτή τράπεζα σπόρων, με ανταλλαγή, καθώς το δίκτυο με την τράπεζα αλληλεπιδρούν, με κορύφωση την ετήσια ανταλλαγή σπόρων σε μια μεγάλη γιορτή που διοργανώνεται, όπου προωθείται η χρήση του κομπόστ και η σπορά παραδοσιακών σπόρων από τους χρήστες του δικτύου. Ολο αυτό «καλλιεργείται» και μέσα από εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης, καλλιέργειας και οικοτεχνίας στο Αγρόκτημα Φοίφα, μέσω της κοινής σύμβασης που υπάρχει μεταξύ δικτύου και αγροκτήματος.

Επισημαίνεται ότι στόχος είναι σε κάθε περίπτωση η κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων «σε μια δύσκολη εποχή που στηρίζεται η βιομηχανία των σύμμεικτων» παρατηρούν οι διαχειριστές του δικτύου τονίζοντας πως «αυτό που μας δίνει δύναμη είναι η συμπαράσταση του κόσμου». Υπογραμμίζουν δε, από τη μεριά τους, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, πως «η καύση είναι παρωχημένη» και πως «η κομποστοποίηση σύμμεικτων για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού επιστημονικά δεν αποδεικνύεται, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Ισως ενδείκνυται μόνο για αποκατάσταση χωματερών ή παραγωγή τσιμέντου».

Αναφορικά με την απουσία του δικτύου από τη φετινή Ανθοκομική Εκθεση Καλαμάτας, εξηγούν οι διαχειριστές πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη συμπαράστασης από τον δήμο σε θέματα προώθησης του δικτύου, στην κούραση των ιδίων και στο γεγονός πως δεν έχουν αντικατασταθεί οι κάδοι κομποστοποίησης που απαιτούν ακριβά υλικά καλής ποιότητας, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για μια τέτοια δραστηριότητα.


NEWSLETTER