Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016 08:00

Ρομποτικό βοήθημα για άτομα με κινητικά ελλείμματα στη "Διάπλαση" 

Γράφτηκε από τον
Ρομποτικό βοήθημα για άτομα με κινητικά ελλείμματα στη "Διάπλαση" 

Ενα ρομποτικό βοήθημα για άτομα με κινητικά και γνωσιακά ελλείμματα εξελίσσεται αυτή την εποχή, με τη συνδρομή του Κέντρου Αποκατάστασης «Διάπλαση» στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συνεργάζονται ερευνητικά ιδρύματα και φορείς από 5 χώρες της ηπείρου μας.

Πρόκειται, ειδικότερα, για το έργο Mobot, το οποίο παρουσίασαν χθες το πρωί, στη «Διάπλαση», ο διευθυντής του Κέντρου Νεκτάριος Γιαννόπουλος, η επιστημονική διευθύντρια του ίδιου Κέντρου Αλεξάνδρα Καραβασίλη και ο επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας Γιάννης Κουμπούρος επιστημονικός υπεύθυνος του εν λόγω προγράμματος στη χώρα μας.

Οπως εξήγησε η Αλ. Καραβασίλη, το Mobot, απευθύνεται ουσιαστικά σε άτομα με κινητικά ελλείμματα, όπως είναι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, πολυνευροπάθειες, μυοπάθειες, αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας με έκπτωση στη λειτουργικότητα και συνέπειες στη βάδιση.

Στην τελική του μορφή, το Mobot επιδιώκει να αντικαταστήσει παλαιότερα βοηθήματα και υποστηρικτές συσκευές κίνησης και βάδισης όπως είναι τα γνωστά «Π» και οι «περπατούρες».

Ετσι, με τη χρήση εξελιγμένων τεχνικών και αισθητήρων, το Mobot μπορεί και βοηθά τον ασθενή να σηκωθεί (αν είναι καθιστός ή ξαπλωμένος), να περπατήσει, ενώ τον συνδράμει και με κατευθυντήριες οδηγίες. Παράλληλα, όπως τονίστηκε, το εν λόγω ρομπότ «μπορεί και ενεργεί προληπτικά και αυτόνομα αντιλαμβανόμενο τον τρόπο και το μοτίβο βάδισης του ασθενή, τη στάση του σώματός του και άλλες παραμέτρους».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Ν. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος της «Διάπλασης» ήταν πολύ σημαντικός προκειμένου να κατευθύνει τις τεχνολογικές έρευνες, «δίνοντας την κλινική ματιά σε σχέση με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με δυσκολία στην κίνηση, να αποτιμήσει και να αξιολογήσει τις λειτουργίες του τελικού προϊόντος σε πραγματικές συνθήκες.

Ας σημειωθεί, πρόσθεσε ο Ν. Γιαννόπουλος, ότι η «Διάπλαση» ήταν «η μοναδική ιατρική ομάδα που εκπροσώπησε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πρόγραμμα». Τόνισε δε ότι για την ολοκλήρωση του έργου και τη διεξαγωγή των τελικών πειραμάτων με πραγματικούς ασθενείς η «Διάπλαση» έλαβε την απαιτούμενη έγκριση από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του ΤΕΙ Αθήνας και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Από το εν λόγω έργο, σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Κουμπούρος, ήδη έχει παραχθεί σημαντικός αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων σε παγκόσμια συνέδρια και έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στο πλαίσιο του έργου αυτού έχει αναπτυχθεί ακόμη ένα εργαστηριακό πρωτότυπο, το οποίο προσπαθεί να εξομοιώσει την συμπεριφορά του νοσηλευτή/φροντιστή.

Ο Γ. Κουμπούρος επισήμανε ότι προκειμένου να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, το Mobot έχει εξελίξει τις τελευταίες τεχνολογίες σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς, όπως ενδεικτικά σε αυτόν την μηχανικής όρασης, της απτικής, της επεξεργασίας σημάτων ήχου και εικόνας και της αναγνώρισης φωνής.

Το έργο αυτό, που ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώνεται φέτος, έχει προϋπολογισμό 4,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υλοποιείται από μια κοινοπραξία 8 εταίρων από 5 διαφορετικές χώρες και συγκεκριμένα, α) αρχικά το Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία, που αποσύρθηκε στην πορεία για να αναλάβει το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ (ως συντονιστής και διαχειριστής του έργου), β) το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Ελλάδα (ως τεχνικός συντονιστής του έργου), γ) το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, δ) το ερευνητικό κέντρο ΙΝRIA στη Γαλλία, ε) το ερευνητικό κέντρο ATHENA στην Ελλάδα, στ) την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ΑCCREA στην Πολωνία, ζ) το γηριατρικό κέντρο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία και) το Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση» στην Καλαμάτα (Ελλάδα).

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER