Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 09:23

Στο... πόδι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής και γονείς και στην Μεσσηνία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Στο... πόδι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής και γονείς και στην Μεσσηνία (βίντεο)

 

Παράσταση διαμαρτυρίας για τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησαν χθες το πρωί στα γραφεία του οργανισμού στην Καλαμάτα οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής της Μεσσηνίας, μαζί με γονείς.

Η διαμαρτυρία, που συνοδεύτηκε από επίδοση των αιτημάτων στον προϊστάμενο Ανδρέα Κουτσαντωνάκη καθώς και συμβολικό 5λεπτο αποκλεισμό της εισόδου της υπηρεσίας, έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα σύμβαση που υποχρεώνονται οι θεραπευτές να υπογράψουν με τον ΕΟΠΠΥ, χωρίς -όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των λογοθεραπευτών Ευάγγελος Σπαράγγης- να προηγηθεί καμία σοβαρή διαβούλευση.

Οι λογοθεραπευτές ζητούν από το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς των συμβάσεων Ειδικής Αγωγής, όπως επίσης να μην συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της κι ακόμα να δοθεί παράταση για 6 τουλάχιστον μήνες στο ισχύον καθεστώς, μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον ζητούν η διαβούλευση να είναι πραγματική -και όχι προσχηματική, όπως σημειώνουν-, καθώς και να υπάρξει επίλυση των νομικών και θεσμικών προβλημάτων των συμβάσεων. Οπως ξεκαθάρισαν, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπογράψουν τη νέα σύμβαση -η οποία «μεροληπτεί μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ»- αν δεν προηγηθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα επισημαίνουν την πρόβλεψη της νέας σύμβασης, σύμφωνα με την οποία «όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή -κοινώς επονομαζόμενη "κόφτης", το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλαδή από εμάς ("clawback")».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου των γονέων Γιώργου Ζανιδάκη, ο οποίος τόνισε ότι με το νέο καθεστώς που επιχειρείται να ισχύσει «αυτοί που κυρίως πλήττονται είναι τα παιδιά». Ο ίδιος μίλησε για «σαλαμοποίηση» των ιατρικών εξετάσεων, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να αποτιμηθεί το ίδιο μια εξέταση αίματος με μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθούν ειδικές ανάγκες του παιδιού. «Εχουμε χρέος προς τα παιδιά μας να αντιδράσουμε» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι γονείς ζητούν να έχουν τη δυνατότητα επιλογής θεραπευτή -κάτι που, όπως εξήγησε, δεν θα μπορεί να γίνει με ένα ή δύο κέντρα Ειδικής Αγωγής ανά νομό-, καθώς επίσης και να απολαμβάνουν πλήρη κάλυψη των εξόδων της θεραπείας, τα οποία μπορεί να φθάσουν από 400 μέχρι και 1.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Καταλήγοντας σημείωσε ότι «είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να αλλάξει αιφνιδιαστικά το καθεστώς που ισχύει σήμερα», προσθέτοντας ότι οι γονείς είναι ανοιχτοί στη διαβούλευση.

Παρόμοιες επισημάνσεις έκανε, τέλος, και η Κέλλυ Βακά, πρόεδρος στο παράρτημα Μεσσηνίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, τονίζοντας ότι οι συμβάσεις που προωθούνται στην ουσία ακυρώνουν την έννοια της Ειδικής Αγωγής.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER