Τρίτη, 24 Μαϊος 2016 09:01

Πολάκης από Καλαμάτα: “Διώξαμε τους εργολάβους και δίνουμε μάχη κατά της διαφθοράς” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

«Διώξαμε τους εργολάβους και δίνουμε τεράστια μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Θέλουμε το κάθε ευρώ να πιάνει τόπο και να σταματήσει το πάρτι», τόνισε χθες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ο υπουργός επισκέφθηκε το νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, για να βρεθεί στην υπογραφή των ατομικών συμβάσεων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση. Και να εκφράσει έτσι την έμπρακτη συμπαράστασή του στην απόφαση απομάκρυνσης των εργολάβων και την ανάληψη των τομέων αυτών από εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να μειωθεί σημαντικά το κόστος - προσπάθεια που έχει γίνει σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ αυτό της Καλαμάτας είναι το πρώτο επαρχιακό όπου υλοποιείται.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος σημείωσε ότι το όραμα της διοίκησης είναι το Νοσοκομείο Καλαμάτας να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο υγειονομικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και κάλεσε τον υπουργό σε αυτό το όραμα να σταθεί συμμέτοχος και αρωγός. Παρατήρησε πως «έχουμε τις δυνατότητες. Οι οδικοί άξονες το επιβάλλουν. Η Πελοπόννησος έχει ανάγκη από νοσοκομείο πιλότο, σημείο υγειονομικής αναφοράς».

Στη συνάντηση για τη συμβολική υπογραφή των ατομικών συμβάσεων (έπεσαν δύο υπογραφές παρουσία του υπουργού) παρέστησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ και αρκετοί εργαζόμενοι.

ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Ο υπουργός Π. Πολάκης είπε ότι η κυβέρνηση αυτά που λέει τα κάνει και ανέφερε πως μετά από 7 μήνες δεν είναι ίδια η κατάσταση στον τομέα της υγείας. Ενημέρωσε ότι από το Σεπτέμβρη έως και το Δεκέμβρη του 2015 έδωσαν 1,185 δισ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ έδωσε 2 δισ. σε παρόχους υγείας και νοσοκομεία. «Δεν έχουμε κινητοποιήσεις γιατρών για εφημερίες, γιατί πληρώθηκαν», είπε ο κ. Πολάκης κι επέκρινε τα κανάλια της διαπλοκής, «γιατί αυτά δεν τα παρουσιάζουν». Ανέφερε ότι διορίστηκαν πάνω από 1.080 γιατροί, πως ξεπάγωσαν 416 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πληροφόρησε πως έρχονται 985 προσλήψεις λοιπού προσωπικού, άλλες 1.700 θέσεις θα προκηρυχθούν μέσα στον Ιούνιο, ενώ προκήρυξαν 690 θέσεις μόνιμων γιατρών. Επεσήμανε ότι έλυσαν το πρόβλημα των ανασφάλιστων, ενώ για το θέμα με το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε λόγο για σύστημα που λύσσαξε να μπλοκάρει τους διορισμούς στο Κέντρο και δήλωσε πως έχει λήξει το παραμύθι με τους διορισμούς ημετέρων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το 2014 έδωσαν 5.860.309 σε μέσα ενημέρωσης και σάιτ για διαφημιστική δαπάνη, ενώ χρωστάγαμε 9 εκ. ευρώ από το 2008 στην Αυστρία για μεταμοσχεύσεις. Χρήματα που έδωσε η νέα ηγεσία του υπουργείου».

ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Εκανε αναφορά στα Ιατρεία της Γειτονιάς που ξεκινούν πιλοτικά, ενώ μιλώντας για τη διαφθορά και τη διαπλοκή και το πάρτι στις προμήθειες, παρατήρησε πως «παίζονταν 17 - 18 δισ. ευρώ το χρόνο και τα 6,5 δισ. ήταν μαύρο χρήμα», τονίζοντας ότι «αλλάζει το τοπίο για τις προμήθειες με νομοσχέδιο». Δήλωσε ότι «βγαίνοντας από τα μνημόνια θα αμείψουμε περισσότερο τους γιατρούς. Με τη μείωση του χρέους μπαίνουμε σε άλλη σελίδα για τη χώρα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι «να υπηρετήσουμε ένα άλλο κοινωνικό συμβόλαιο με αξιοκρατία, προστασία των αδύναμων, παραγωγή πλούτου. Να ξανάρθει η γενιά που έφυγε στο εξωτερικό, αυτό είναι το στοίχημα». Είπε ότι «θέλουμε να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη, για να ανακουφίσει τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων» κι επεσήμανε: «Κάθε ευρώ να πιάνει τόπο. Τα χρήματα θα πάνε σε διόρθωση αδικιών, βελτίωση αποδοχών, προσλήψεις και ενίσχυση υποδομών».

Ακόμα, ο κ. Πολάκης παρατήρησε ότι έδειξαν εμπιστοσύνη σε 17 διοικητές νοσοκομείων και δικαιώθηκαν, ενώ για το διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας είπε πως πέρασε τις εξετάσεις με εξαιρετικά υψηλό βαθμό.

51 ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο διοικητής Γ. Μπέζος μίλησε για ξεχωριστή και σημαντική μέρα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας κι επεσήμανε ότι «αλλάζει πραγματικά σελίδα με την απεξάρτησή του σε καθαριότητα - φύλαξη - εστίαση από τα διάφορα εργολαβικά συνεργεία». Ενημέρωσε ότι υπογράφονται 30 ατομικές συμβάσεις καθαριότητας, 5 στη φύλαξη και 16 στην εστίαση. Και ζήτησε από τους υπογράφοντες - πρώην εργαζόμενους στα συνεργεία των εργολάβων, να καταβάλουν το μέγιστο δυνατό για το νοσοκομείο. Αναφέρθηκε στις προσλήψεις επικουρικών γιατρών, σε αυτές που προγραμματίζονται και για το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στις μετατάξεις 15 ατόμων από νοσοκομεία της Αθήνας. Κλείνοντας, είπε στον υπουργό ότι «μπορείτε να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο προσωπικό του νοσοκομείου για οποιοδήποτε πρωτοποριακό και πιλοτικό ξεκίνημα».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε προσωπικό μετά από χρόνια στο νοσοκομείο και κάλεσε τον υπουργό «να δούμε και μόνιμες προσλήψεις».

Η Βασιλική Φλέσσα, εργαζόμενη στην καθαριότητα, απ’ αυτές που υπέγραψαν ατομική σύμβαση, παρατήρησε ότι τα οφέλη είναι πολλά, θα εργαστούμε με καλύτερες συνθήκες και αμοιβή». Και δεσμεύτηκε ότι «θα βάλουμε τα δυνατά μας, πρέπει να σεβαστούμε το χώρο που μας δίνει δουλειά και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

Ο υπουργός ξεναγήθηκε σε πρωτοποριακά συστήματα του νοσοκομείου που υλοποιήθηκαν με χρήματα του ΕΣΠΑ, όπως το σύστημα παραγωγής οξυγόνου, τα πλυντήρια κ.λπ.