Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 08:45

Ο ΕΛΓΑ "νίπτει τας χείρας του" για τις ζημιές από το δάκο

Γράφτηκε από την
Ο ΕΛΓΑ "νίπτει τας χείρας του" για τις ζημιές από το δάκο

Χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή λύσεις μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ – ΠΣΕΑ) αναζητούνται για την κάλυψη ενός έστω μέρους της απώλειας  του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών λόγω δακοπροσβολής και ασθενειών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμάτα την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ παρέστη στην εκδήλωση για την παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου η οποία διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Οπως ξεκαθάρισε από τη μεριά του, με δεδομένο πως οι ασθένειες και οι εχθροί δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ, δεν υπάρχει περίπτωση για κατ’ εξαίρεση αποζημίωση, καθώς «τα κατ’ εξαίρεση έφεραν στο παρελθόν τον οργανισμό στα πρόθυρα της διάλυσης» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Τόνισε δε την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με ασθένειες και εχθρούς της καλλιέργειας, από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους γεωπόνους.

Οσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών, παρατήρησε πως η διαδικασία αποζημίωσης απευθείας από ΕΛΓΑ προχωράει, καθώς σχεδόν το σύνολο των ζημιών έχουν καταγραφεί, ενώ στη διαδικασία της καταγραφής είναι η ζημιά από το χαλάζι στην περιοχή των Γαργαλιάνων – Φιλιατρών. Αλλες ζημιές όπως σε θερμοκήπια κ.λπ. στη Δυτική Μεσσηνία, εντάσσονται στα ΠΣΕΑ, είπε.

Κ.Δ.


NEWSLETTER