Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 18:39

Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας Μεσσηνίας: "Ο πρωτογενής τομέας είναι η ασφαλής διέξοδος από την κρίση"

Γράφτηκε από την
Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας Μεσσηνίας: "Ο πρωτογενής τομέας είναι η ασφαλής διέξοδος από την κρίση"

 

Η Στέρνα είναι μια παραδοσιακά ελαιοπαραγωγική περιοχή της Μεσσηνίας. Ο οικισμός περιβάλλεται από εκτεταμένο ελαιώνα, με δένδρα ποικιλιών Κορωνέικης και Καλαμών. 

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ελαιώνα της περιοχής. Πρώτον, το Ph του εδάφους, οι τιμές του οποίου είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την ελαιοκαλλιέργεια. Δεύτερον, το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, το οποίο δημιουργεί μικροκλίματα επίσης εξαιρετικά για την ελιά. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ότι το μεράκι και ο ζήλος των παραγωγών της περιοχής, ανταμείβονται με εξαιρετικά ελαιοκομικά προϊόντα. 

Το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Μεσσηνίας βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, περιφραγμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα επεξεργασίας του ελαιοκάρπου. Στις εγκαταστάσεις του, βρίσκεται και η μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου, καθώς και οι ανοξείδωτες δεξαμενές.  Εκεί επίσης μεταφέρονται, αποθηκεύονται για σύντομο χρονικό διάστημα και επαναπροωθούνται, περίπου 80 τόνοι βρώσιμες ελιές ποικιλίας καλαμών. 

Συνολικά, η παραγωγή του εργοστασίου αθροίζεται  - κατά μέσο όρο -  σε 1.000 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ετησίως, οι οποίοι προέρχονται από τα 202 μέλη του συνεταιρισμού και άλλους 500 περίπου ανεξάρτητους παραγωγούς της περιοχής. Η ομάδα παραγωγών του ΑΣ Στέρνας αναγνωρίστηκε σαν Οργάνωση Παραγωγών στο τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.

«Ο Συνεταιρισμος μας ασχολείται με τα 2 ελαιοκομικά προιόντα, το ελαιόλαδο και την βρώσιμη ελιά. Ιδρύθηκε το 1958. Το 1985 μετατράπηκε σε ελαιουργικό Συνεταιρισμό και το 2014 σε Συνεταιρισμό - Οργάνωση παραγωγών λαδιού και βρώσιμης ελιάς», μας λέει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Σταύρος Αδαμόπουλος.

Το κύριο χαρακτηριστικό του παραγόμενου ελαιολάδου, αμιγώς της ποικιλίας κορωνέικη, είναι η εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα και τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Αξιοσημείωτο είναι ότι η οξύτητα που επιτυγχάνεται στο ελαιόλαδο του συνεταιρισμού, είναι τις περισσότερες χρονιές 0,2 έως 0,3, το οποίο  έχει εξασφαλίσει μια δεδομένη φήμη στην περιοχή και στον εμπορικό κόσμο.  Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της ΟΕΦ εφαρμόζεται Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 : 2005 για την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου.

Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός για την βελτιστοποίηση της ποιότητας

«Το Πρόγραμμα Ο.Ε.Φ, σε συνεργασία με την εταιρεία foodstandard, μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από την επικοινωνία και τα πάγια να δυναμώσουμε και να προχωρήσουμε. Πρέπει να πιστέψουμε στο προϊόν μας, να αναπτύξουμε δυνατή στρατηγική και να προσπαθήσουμε για την βελτιστοποίηση της ποιότητας», σημειώσει ο κ. Αδαμόπουλος.

Το 50% του ελαιόκαρπου του Συνεταιρισμού Στέρνας μπαίνει σε ειδικά παλετοκιβώτια, τα οποία διασφαλίζουν την ποιότητα του ελαιοκάρπου και κατα συνέπεια το αποτέλεσμα του τελικού προιόντος. «Προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε τις δομές μας και με τις νέες δεξαμενές, ήδη εδώ και 2 χρόνια έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την χωρητικότητά κατά 400 τόνους», μα λέει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι τα πάγια πρέπει να απευθύνονται σε όλους μας. Στα πάγια εμείς επενδύσαμε και εντός του ορίου της καθετοποιημένης μονάδας και για όσα χρόνια τρέχουμε το Πρόγραμμα η αντίληψη μου είναι ότι πρέπει να επενδύουμε σε εκσυγχονισμένα εργαλεία και δομές, όπως η χρήση παλετοκιβωτίων, το εμφιαλωτήριο, ο σκιασμένος χώρος για να μπαίνει ο ελαιόκαρπος, οι δεξαμενές κλείστου τύπου, η υδραντλία μεταφοράς και απορρόφησης ελιάς», συμπληρώνει.

Το Πρόγραμμα Ο.Ε.Φ. στηρίζει τον παραγωγό

Τα οφέλη από τη συμμετοχή των παραγωγών στο Πρόγραμμα Ο.Ε.Φ. είναι πολλαπλά, και κυρίως διαμορφώνουν για όλους οικονομίες κλίμακος που ευνοούν την ποιοτικότερη παραγωγή και την αποτελεσματικότερη λειτουργία από το χωράφι έως και την τυποποίηση του προϊόντος τους. «Διανύουμε τον δεύτερο χρόνο, του Προγράμματος. Τον πρώτο χρόνο πήραμε από το πρόγραμμα παλετοκιβώτια για τη σωστή μεταφορά του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο που τα χρησιμοποιούν οι παραγωγοί μας. Αυξήσαμε τον δεξαμενικό μας χώρο κατα 200 χιλιάδες λίτρα. Το δεύτερο χρόνο πήραμε μηχανολογικά συστήματα, μηχανές καθαρισμού του δαπέδου και τον τριτο χρόνο θα επενδύσουμε στη μονάδα παραγωγής και διοχεύτεσης αζώτου», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΑΣ Στέρνας, Σταύρος Αδαμόπουλος. 

Σημαντικό στάδιο υλοποίησης του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παραγωγών. «Ο αγρότης είναι η πιο ζωντανή  παραγωγική μονάδα. Για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων πρεπει να είναι δια βίου εκπαιδευόμενος, όπως και όλοι οι  επιστήμονες. Ο αγρότης στη δουλειά του είναι επιστήμονας. Με ικανοποιεί το γεγόνος ότι νέοι άνθρωποι τον τελευταίο καιρό ασχολούναι με τον αγροτικό τομέα», τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος.

Τα οφέλη από το Πρόγραμμα Ο.Ε.Φ. και για τις εξαγωγές

Τα προγράμματα Ο.Ε.Φ ανα τριετία σου δίνουν την δυνατότητα να επενδύσεις σε υποδομές και μέσα από αυτές να τύχεις της τοπικής και διεθνούς αναγνωρισιμότητας. «Προσπαθούμε να αξιοποίησουμε όσα μας δίνουν τα Προγράμματα και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές. Μας έχουν βοηθήσει πολύ να  σταθούμε στα πόδια μας και πιστεύω ότι στο μέλλον θα μας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο να εξελίξουμε την εξαγωγική μας δραστηριότητα και να μας γνωρίσει ο καταναλωτής», σημειώνει ο κ. Αδαμόπουλος. «Για να μπεις σε οποιαδήποτε χώρα πρέπει να δημιουργήσεις ένα δίκτυο. Εμείς το λάδι που εμφιαλώνουμε το στέλνουμε κυρίως στη Γερμανία και σε μικρότερη  ποσότητα στην Ελβετία».


NEWSLETTER