Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 19:03

Ατασθαλίες και… παραστρατήματα στα πιστοποιητικά φυτοφαρμάκων 

Γράφτηκε από την

Ατασθαλίες και… παραστρατήματα στη διαδικασία πιστοποίησης χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων διαπιστώνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, στα οποία αναφέρεται ο πρόεδρος Γιάννης Βορβίλας, με αφορμή το γεγονός πως το υπουργείο πάει… πίσω την εφαρμογή του μέτρου, που ήθελε από τις 26 του μήνα να προμηθεύονται φυτοφάρμακα μόνο όσοι έχουν λάβει πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης των προϊόντων αυτών.

Οπως εξηγεί, το υπουργείο αναστέλλει επ’ αόριστον την εφαρμογή του μέτρου με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες, προφανώς γιατί έχει διαπιστωθεί η γενικότερη αδυναμία στην  υλοποίηση των όσων είχαν αποφασιστεί «βεβιασμένα, μέσα μάλιστα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο».

«Ελπίζουμε να δρομολογηθεί σωστά τώρα πια αυτή η διαδικασία, να επανέλθει η εκπαίδευση και να εξαιρεθούν κάποιοι υπερήλικες ακόμα και 90 ετών, που καλούνται τηλεφωνικά να εξεταστούν και φυσικά να προστατευτεί η όλη διαδικασία» παρατηρεί, τονίζοντας πως «κι εμείς οι γεωπόνοι θα πρέπει να διασφαλίσουμε αυτή τη διαδικασία και να μην αφήνουμε να εννοηθεί πως κάποιοι θα πάρουν το πιστοποιητικό στο… σπίτι τους με ένα τηλέφωνο ή ένα παράβολο». Μάλιστα ο σύλλογος αν και δεν θέλησε να «τραβήξει το σκοινί», ενημέρωσε και το υπουργείο και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας ότι… ακούγεται πως γίνονται ατασθαλίες και πρέπει να αναλάβουν δράση.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως η διαδικασία πρέπει να τηρηθεί, αφού είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο τον παραγωγό αλλά και για το παραγόμενο προϊόν, αρκεί να υπάρξει το πλαίσιο εκείνο που θα την καταστήσει απλή, ουσιαστική και αποτελεσματική. Οπως τονίζει ο κ. Βορβίλας, οι αγρότες δεν θα πρέπει να δυσανασχετούν αναφορικά με την πιστοποίηση, αφού είναι κάτι αντίστοιχο με την πιστοποίηση… οδήγησης με το δίπλωμα.

Κ.Δ.