Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 09:02

Η Μεσσηνία στην εποχή του Κολοσούρτη: Η εβδομάδα που σφίγγουν τα μπλόκα

Γράφτηκε από την
Η Μεσσηνία στην εποχή του Κολοσούρτη: Η εβδομάδα που σφίγγουν τα μπλόκα

Εποχές Κολοσούρτη θα θυμίζει από σήμερα το ταξίδι από την Καλαμάτα στην Αθήνα, μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν χθες οι αγρότες σε πανελλαδική σύσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Οι αγρότες αποφάσισαν να σφίξουν τον κλοιό γύρω από την Αθήνα και σκοπεύουν την Παρασκευή να "καταλάβουν" με τα τρακτέρ τους το Σύνταγμα. Ανάμεσά τους και αγρότες της Μεσσηνίας, αντιπροσωπεία των οποίων συμμετείχε στη χθεσινή πανελλαδική συνάντηση.

Η εικόνα στα μπλόκα της Πελοποννήσου χθες βράδυ είχε ως εξής: Τα διόδια της Νεστάνης παραμένουν κλειστά επ' αόριστον και η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω Αχλαδόκαμπου. Τα διόδια της Κορίνθου επίσης μέχρι χθες το βράδυ ήταν κλειστά, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος που θα ανοίξουν και η κίνηση γινόταν από την παλιά εθνική οδό, η οποία όμως επίσης έκλεισε για μία περίπου ώρα το μεσημέρι. Η εναλλακτική διαδρομή μέσω Λουτρακίου χρησιμοποιήθηκε από ελάχιστους οδηγούς, καθώς οι περισσότεροι αποφάσισαν να περιμένουν. Συμβολικά για 2-3 ώρες έκλεισαν και οι Μύλοι στην Αργολίδα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το ταξίδι.

Στη Μεσσηνία παραμένουν τα δύο μπλόκα, στο Ασπρόχωμα και το Καλό Νερό. Στην πρώτη περίπτωση οι αγρότες συνεχίζουν για 4η μέρα με 12ωρο αποκλεισμό από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα, αφήνοντας ανοιχτούς τους παράδρομους, ενώ στο Καλό Νερό συνεχίζουν με 4ωρους αποκλεισμούς από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα. Να σημειωθεί όμως πως αποφασίστηκε να μην κλείσει ο δρόμος την Τρίτη και την Τετάρτη, λόγω του εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν προσκυνητές κι επισκέπτες.

Στην πανελλαδική συνάντηση χθες στη Νίκαια συμμετείχε και αντιπροσωπεία του μπλόκου του Ασπροχώματος. Ελήφθησαν αποφάσεις για αποκλεισμούς επ' αόριστον εθνικών οδών αλλά και παραδρόμων, τελωνείων, λιμανιών και αεροδρομίων, ενώ αποφάσισαν να μεταφέρουν τον αγώνα τους στην Αθήνα. 

Συμμετείχαν συνολικά εκπρόσωποι από 65 μπλόκα (95% περίπου), οι οποίοι αποφάσισαν ομόφωνα μαζική "έφοδο" με τρακτέρ στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ πλήθος άλλων αγροτών θα μετακινηθούν με λεωφορεία και αυτοκίνητα, προκειμένου να παραμείνουν 2 - 3 μέρες στο Σύνταγμα, ανάλογα με τον καιρό.

Εγκρίθηκε δε η πρόταση να μην συμμετάσχουν οι αγρότες στην αυριανή διακομματική επιτροπή της Βουλής, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων, επικεντρώνεται στα εξής:

- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ κατ' άτομο, αφού υποχώρησε το μπλόκο της Νίκαιας που επέμενε για 30.000 ευρώ αφορολόγητο, οικογενειακό.

- Απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

- Ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων.

- Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Κ.Δ.


NEWSLETTER