Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 17:55

Μανιάτης: "Ανάπτυξη με capital controls δεν πρόκειται να έρθει στη χώρα"

Γράφτηκε από την

"Ανάπτυξη με capital controls δεν πρόκειται να έρθει στη χώρα, ούτε νέο χρήμα στις τράπεζες". Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, με αφορμή την επέτειο του ενός χρόνου από την υποβολή των capital controls στην ελληνική οικονομία.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μανιάτη έχει ως εξής:

"Σήμερα κλείνουμε ένα χρόνο από την εφαρμογή του ταπεινωτικού μέτρου για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Το τι προκάλεσαν οι περιορισμοί στις συναλλαγές, στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία είναι γνωστό. Το χειρότερο πλέον είναι ότι τα capital controls δεν προβλέπεται να αποσυρθούν και θα παραμείνουν για καιρό ακόμα, πλήττοντας την οικονομία, τις τράπεζες και την επιχειρηματικότητα, που σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση θα είναι καταστροφικό για τη χώρα, με συνεχή αύξηση των λουκέτων, μείωση ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, ανύπαρκτη χρηματοδότηση, πτώση εξαγωγών, μείωση κατανάλωσης, ύφεση της οικονομίας και συνεχή αύξηση της ανεργίας. Οι ήδη υπάρχουσες καταθέσεις (όσες απέμειναν) με τη φορολογική λαίλαπα εξανεμίζονται, ενώ από την άλλη δεν έχει κερδηθεί η αξιοπιστία που χρειάζεται, οπότε κανένας δεν διανοείται να επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από τα κεφάλαια που έχει αποσύρει από το τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα με την πρώτη ευκαιρία θα αποσυρθούν όσα έχουν απομείνει. Ανάπτυξη με capital controls δεν πρόκειται να έρθει στη χώρα, ούτε νέο χρήμα στις τράπεζες. Δεν μπορεί να ζούμε σε μια ελεύθερη ευρωπαϊκή οικονομία και στη χώρα μας να έχουμε capital controls, περιμένοντας επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση ανεργίας.

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα ότι η σημερινή κυβέρνηση έμαθε από τα λάθη της και θα προχωρήσει άμεσα σε ένα σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, φιλικό στο επιχειρείν και στην κοινωνία, ώστε να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό - αναπτυξιακό - εργασιακό σύστημα, όπου θα μειωθεί το παραεμπόριο, η παραοικονομία, η γραφειοκρατία, η διαπλοκή, η δημόσια σπατάλη, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, χωρίς capital controls, για σίγουρη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας".