Κυριακή, 06 Μαρτίου 2016 08:34

Το πετιμέζι από τη Μεσσηνία κατακτά τα μεγάλα σαλόνια (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Το πετιμέζι από τη Μεσσηνία κατακτά τα μεγάλα σαλόνια (βίντεο-φωτογραφίες)

Ο ταπεινός άλλοτε «σύντροφος» του παραδοσιακού μας χυλού, το πετιμέζι, ξαναβρίσκει τη θέση που του αξίζει στο τραπέζι μας. Πλέον κατακτά πιάτα «γκουρμέ», χάρη στη μοναδική του γεύση, προσφέροντας παράλληλα τις εξαιρετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό…  Αποτέλεσμα της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.

Ο  χημικός – οινολόγος Γιώργος Καραγγελής, από τη Μεσσήνη, έχει κατορθώσει να εντάξει το βιολογικό άθερμο πετιμέζι που παράγει, στα συστατικά που χρησιμοποιούν σεφ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατακτώντας βήμα – βήμα τις αγορές. Όπως ο ίδιος εξηγεί:  «Πήραμε ένα παραδοσιακό προϊόν, όπως είναι το πετιμέζι, και το εξελίξαμε ένα βήμα παραπέρα». 

Η προσπάθειά του ξεκινά αρκετά χρόνια πριν, ενώ χρειάστηκε μια πενταετία πειραματικών  δοκιμών μέχρι να βγει το προϊόν στην αγορά. Το μυστικό, όπως ο ίδιος εξηγεί, είναι στην επεξεργασία, αφού χρησιμοποιεί χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των 30 βαθμών Κελσίου, σε αντίθεση με το κλασσικό, όπου οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές με συνέπεια να χάνονται βασικά συστατικά, αρώματα και γεύσεις. Για την παραγωγή εξαιρετικού προϊόντος  χρησιμοποιεί βιολογικά σταφύλια, από ορεινούς αμπελώνες μικρής παραγωγής της περιοχής μας, για πλούσιο σε αρώματα και γεύσεις προϊόν, με τακτικό έλεγχο στη διαδικασία παραγωγής. 

Ολη η προσπάθεια έχει πετύχει να διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν πλούσια το σταφύλι, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και άλλα, καθώς δεν καταστρέφονται από υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, το προϊόν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο και ασβέστιο, δεν περιέχει ζάχαρη, ούτε συντηρητικά και ο ίδιος το χαρακτηρίζει -ίσως όχι άδικα- «super food».  

Ετσι, αν και παραδοσιακά είναι γνωστό το πετιμέζι είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια από την κουζίνα μας, λόγω της στροφής που έγινε στη μαγειρική, βρίσκει πλέον τη θέση του ανάμεσα στις «γκουρμέ» γεύσεις και όπως λέει ο κ. Καραγγελής, όσοι το δοκιμάζουν, αισθάνονται έκπληξη από το αποτέλεσμα της γνωστής από το παρελθόν γεύσης αλλά ιδιαίτερα ξεχωριστής. Ετσι, πέρα από το χυλό και τα γλυκά που συνόδευε, έρχεται να δώσει ξεχωριστή γεύση σε σαλάτες, αλμυρά πιάτα μαγειρικής, σε… σφηνάκι για ενεργειακή ενδυνάμωση, αλλά και σε κοτέιλ ποτών, με τα μηνύματα νέων ιδεών να μην έχουν τέλος από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ηδη εδώ και 2 χρόνια έχει μπει στην αγορά της Αγγλίας με μεγάλη ανταπόκριση εστιατορίων του Λονδίνου, ενώ σταδιακά μπαίνει στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός πως το προϊόν εκεί είναι εντελώς άγνωστο από το παρελθόν.

Το βιολογικό άθερμο πετιμέζι αποτελεί μια από τις δραστηριότητες του χημείου, που έχει μακρά ιστορία στην περιοχή. Στο υπερσύγχρονο εργαστήριο γίνονται ακόμα αναλύσεις κρασιού, ελαιολάδου, νερού. Επίσης, χάρη της τεχνογνωσίας στην παραγωγή κρασιού, υπάρχει όλη η υποστηρικτική υποδομή προς τους ντόπιους οινοπαραγωγούς.

Όπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγγελής, εκφράζοντας την αγάπη του ως οινολόγος στο κρασί, «αν η επανάσταση που έγινε πανελλαδικά τα τελευταία 20 χρόνια με το κρασί, είχε γίνει και σε άλλους κλάδους, ίσως να μην είχαμε σήμερα την κρίση που βιώνουμε, ειδικά στη Μεσσηνία». 

 

 


NEWSLETTER