Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 20:35

Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για την 23ης Μαρτίου 

Γράφτηκε από την
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για την 23ης Μαρτίου 

Την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Ιουλίου πρόκειται να συνεδριάσει η Κριτική Επιτροπή του πανελληνίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών του Δήμου Καλαμάτας, για τον επανασχεδιασμό της οδού 23ης Μαρτίου (από Σταδίου έως Αρτέμιδος).

Την πρώτη μέρα αναμένεται να γίνει η αποσφράγιση των μελετών και η προκαταρκτική εξέταση των συμμετοχών και τη δεύτερη η εξέταση των μελετών και η αιτιολογημένη κατάταξή τους κατά σειρά επιτυχίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν υποβληθεί 11 συμμετοχές - προτάσεις αρχιτεκτόνων ή ομάδων αρχιτεκτόνων από διάφορες περιοχές της χώρας. Συμμετοχή που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για ένα σημαντικό σημείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αν αναλογιστεί κανείς ότι αρχικά είχαν πάρει στοιχεία και είχαν ενδιαφερθεί 48 αρχιτέκτονες.

Το συνολικό ποσό για τους αρχιτέκτονες μελετητές που θα διακριθούν, είναι 6.000 ευρώ: 1ο βραβείο 2.300 ευρώ, 2ο βραβείο 2.000, 3ο βραβείο 1.700 ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, «αναζητείται η πρόταση που α) θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός ενιαίου κέντρου πόλης, επιφέροντας ωφέλιμη αμφίδρομη επιρροή για τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, και β) θα αναδείξει το μνημειακό χαρακτήρα της οδού. Κυρίως αναζητείται ο τρόπος επανασύνδεσης του διαχωρισμένου σήμερα εμπορικού και ιστορικού τμήματος της πόλης».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «επιδιώκεται η οδός 23ης Μαρτίου από χώρος διέλευσης και κυρίως στάθμευσης οχημάτων να μετατραπεί σε χώρο πιο λειτουργικό, σε χώρο αναψυχής των κατοίκων και επισκεπτών που θα μεταφέρει παράλληλα την υπάρχουσα δυναμική της κεντρικής πλατείας προς το Ιστορικό Κέντρο».


NEWSLETTER