Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016 09:27

Σε διαχειρίσιμο επίπεδο τα νιτρικά στην Τριφυλία 

Γράφτηκε από τον
Σε διαχειρίσιμο επίπεδο τα νιτρικά στην Τριφυλία 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία που ακούστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Φιλιατρά με θέμα «Ποιότητα εδαφοϋδατικών πόρων στη λεκάνη Τριφυλίας και αγροτική παραγωγή».

Από ό,τι φαίνεται σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην περιοχή την τελευταία διετία, τα υψηλά επίπεδα νιτρικών ιόντων που εντοπίστηκαν και ηλεκτρικής αγωγιμότητας είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα, σίγουρα πολύ καλύτερα από άλλες περιοχές, όπως και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό νότο. Πράγμα που σημαίνει ότι με τις κατάλληλες ενέργειες και με το πολύ δυναμικό παραγωγών που διαθέτει η περιοχή το επίπεδο αυτό μπορεί να διατηρηθεί.

Ωστόσο αίσθηση στους παραγωγούς προκάλεσαν οι αναφορές ότι από το 2017 έρχονται χρεώσεις στον νερό άρδευσης και η τοποθέτηση υδρόμετρων.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την πρόεδρο του Συλλόγου Γεωπόνων Τριφυλίας, Σπυριδούλα Μπέσα, τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας Βασίλη Παπαθεοδοσίου, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλη Αθανασόπουλο και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Νίκο Σινάνη.

Οσον αφορά τις τοποθετήσεις: για το «Διαχειριστικό πλαίσιο υδατικών πόρων-αγροτική παραγωγή και εξοικονόμηση πόρων» μίλησε ο Δημήτρης Μήλιος, διευθυντής Υδάτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, που αναφέρθηκε στην διαχείριση των υδάτων και ειδικά την πρόληψη και την προστασία, παρουσίασε και εξήγησε τη δομή της περιοχής με τις λεκάνες που υπάρχουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του ότι το νερό άρδευσης θα τιμολογηθεί. Θέση της Πολιτείας, είπε, είναι να γίνει πάγια τιμολόγηση, ενώ θέση των υπηρεσιών είναι να γίνει τιμολόγηση χρόνο με το χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, είπε, θα μπουν υδρόμετρα και όταν μέσω ΔΕΗ διαπιστώνεται υπέρβαση θα αλλάζει το τιμολόγιο του ρεύματος, ενώ θα μπαίνουν και πρόστιμα από την Διεύθυνση Υδάτων - τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να αλλάξουν οι πίνακες άρδευσης του υπουργείου. 

Για τις «Συνιστώμενες οδηγίες για την αποφυγή ρύπανσης των υδατικών πόρων από σημειακές πηγές των γεωργικών φαρμάκων», μίλησε ο Δρ. Σπύρος Βυζαντινόπουλος τ. τακτικός ερευνητή ΕΛΓΟ «Δήμητρα» - Ι.Π.Φ. Θεσσαλονίκης. 

Για το θέμα «Υδατικοί πόροι: υφιστάμενη κατάσταση - ορθές πρακτικές», μίλησε ο Δρ. Ανδρέας Παναγόπουλος τακτικός ερευνητή ΕΛΓΟ «Δήμητρα» - Ι.Ε.Υ.Π. που επισήμανε: «Στόχος είναι παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στην περιοχή την τελευταία διετία και αφορούσαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπόγειων νερών και των εδαφών σε σχέση με την παραγωγή κι τις καλλιέργειες. Εχουμε εντοπίσει κάποια ζητήματα που πιστεύουμε ότι με εύκολο τρόπο και την συνεργασία των γεωτεχνικών και των παραγωγών της περιοχής μπορούν εύκολα να βελτιωθούν. Τάση των πραγμάτων είναι να παραγάγουμε όχι μόνο ποιοτικά προϊόντα, κάτι το οποίο η περιοχή έχει κατακτήσει, αλλά να παραγάγουμε προϊόντα σε ένα απόλυτα καθαρό περιβάλλον. Η κατάσταση και τα ευρήματα δεν αποτελούν στοιχεία θορύβησης. Εδώ έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες πολύ υψηλού επιπέδου και πολύ καλούς γεωτεχνικούς. Απλώς αυτά τα οποία έχουμε εντοπίσει και είναι λίγα μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Υπάρχει ένα ζήτημα που έχουμε εντοπίσει υψηλών νιτρικών ιόντων στα υπόγεια νερά και υψηλές τιμές ηλεκτρικής αγωγιμότητας χωρίς αυτές να είναι σε τραγικά επίπεδα. Αν δεν προσέξουμε μπορούν να δημιουργήσουν στο μέλλον ζητήματα και με την απόδοση των καλλιεργειών και με την γονιμότητα των εδαφών. Αυτό σχετίζεται κυρίως με τις περιοχές που έχουμε εντατικοποίηση της καλλιέργειας μιλάμε για την παραλιακή ζώνη της Τριφυλίας από Γαργαλιάνους μέχρι Κυπαρισσία. Δεν έχουμε τραγικές διαφορές με το παρελθόν, έχουμε μια μικρή αύξηση του φαινομένου που είναι το αναμενόμενο αλλά δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδα καταστροφής ή που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Χρειάζεται μια πρόσθετη προσπάθεια. Σε σχέση με άλλες περιοχές η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και επίσης οι παραγωγοί της περιοχής είναι επαγγελματίες και ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Επίσης η κατάσταση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό νότο είναι κλάσεις καλύτερη από ότι εκεί, κάνουμε πολύ καλή δουλειά πρέπει να τη διαφημίσουμε και να τη διαφυλάξουμε».

Για το θέμα «Εδαφικοί πόροι: υφιστάμενη κατάσταση - ορθές πρακτικές», μίλησε ο Δρ. Θεόδωρος Καρυώτη τ. τακτικός ερευνητής ΕΛΓΟ «Δήμητρα» - Ι.Χ.Τ.Ε.Λ. 

Και τέλος για το θέμα «ΚΑΠ: προστασία περιβάλλοντος και χρηματοδοτικά μέσα - στήριξη παραγωγής», μίλησε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Π.Ε. Μεσσηνίας.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό όπου έγιναν αρκετές ερωτήσεις.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER