Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 21:07

1.200 ενστάσεις μόνο στους Γαργαλιάνους για τους δασικούς χάρτες

Γράφτηκε από τον

Μείζον είναι το θέμα με τους δασικούς χάρτες, όπως αναδείχθηκε και στη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Μπρίσκειου βιβλιοθήκης. Φοροεισπρακτικό μέτρο χαρακτηρίστηκε η όλη υπόθεση με τους δασικούς χάρτες, που σαν αποτέλεσμα θα έχει το ξεκλήρισμα του αγροτικού κόσμου. Τονίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα ότι κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις, αν γίνει αντιπαραβολή των δασικών χαρτών με αυτούς που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτό που ζητούν προς το παρόν οι αγρότες των Γαργαλιάνων είναι η αναστολή της εφαρμογής των συγκεκριμένων δασικών χαρτών, καθώς έτσι όπως έχουν αποτυπωθεί με στοιχεία του 1945 πλήττουν ευθέως τον αγροτικό κόσμο.  

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Νίκου Σινάνη ο οποίος επισήμανε: «Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και με πίεση προς τη δημοτική και πολιτική εξουσία και με άλλους φορείς, θα αγωνιστούμε για την αναστολή της εφαρμογής του φοροεισπρακτικού αυτού μέτρου - και παράλληλα θα αγωνιστούμε για όλα τα αντιαγροτικά μέτρα που σκοπό έχουν να μειώσουν την παραγωγή και να φύγουμε από τη γη μας για να γίνουν όλα τσιφλίκια. Ο αγώνας μας είναι μαζικός και δυναμικός. Αντιπροσωπεία της συνέλευσης θα παρευρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα παραδώσει το ψήφισμα του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων».

Στην συνέλευση μίλησε και η δασολόγος Νίκη Τότσκα που επισήμανε ότι όλοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις εκτάσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται, για να δουν αν είναι δασικές ή όχι. 

Από την πλευρά του δήμου ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδρακτάς επανέλαβε τη θέση της δημοτικής αρχής για πλήρη αναστολή εφαρμογής των συγκεκριμένων χαρτών και, αν δεν γίνει αυτό, για παράταση της όλης διαδικασίας. 

Τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα με τις επιδοτήσεις επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, με αντιπαραβολή των χαρτών μ' αυτούς που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με πολιτικούς όρους. Επισήμανε ότι δασικό φαίνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγικής γης, που αγγίζει το 30% στην περιοχή. 

Το όλο θέμα αφορά πάρα πολύ κόσμο, τόνισε η νομικός Βάσω Μαρίνη, αναφέροντας πως μόνο στην περιοχή των Γαργαλιάνων θα γίνουν τουλάχιστον 1.200 ενστάσεις - ενώ αναρωτήθηκε επίσης, γιατί να γίνεται η όποια αποτύπωση με χάρτες του 1945.

Κ.Μπ.