Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 09:02

Μηχανική συγκομιδή σε πυκνούς ελαιώνες

Γράφτηκε από τον

Το φετινό λιομάζωμα στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει, όπως  επίσης έχει αρχίσει εδώ και λίγα χρόνια στη χώρα μας η προσπάθεια δημιουργίας ελαιώνων πυκνής φύτευσης, με συγκεκριμένη ποικιλία ελαιδένδρων, το ύψος των οποίων κάνουν δυνατή την εξ ολοκλήρου μηχανική ελαιοκομιδή.

Μια τέτοια προσπάθεια έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, και το  Perrotis College - Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Ελιάς ΚΡΙNOS το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο τη διάδοση της γνώσης και της τεχνογνωσίας στην παραγωγή ελιάς. Στο εν λόγω Κέντρο, όπου εκτός των άλλων, λειτουργεί ελαιοτριβείο και μονάδα εμφιάλωσης, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, θα γίνει επίδειξη μηχανικής συγκομιδής ελιάς, μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι.

Το πόσο σημαντικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ελαιολάδου μπορεί να αποτελέσει η πυκνή φύτευση, άρα και η μηχανική ελαιοκομιδή, έχει εξηγήσει άλλωστε ο διευθυντής του πιο πάνω Κέντρου δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, μιλώντας στην “Ε” πριν ένα χρόνο περίπου -τον Οκτώβριο του 2014:. 

“Χώρες όπως η Χιλή, η Αργεντινή έχουν φυτέψει τεράστιες εκτάσεις με πυκνή φύτευση. Το ίδιο συμβαίνει και στη Βόρεια Αφρική, στο Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο. Αυτά όλα δεν είναι ανησυχητικά; Για να μην αναφέρω ότι το ίδιο συμβαίνει σε Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Αφησα τελευταία την Αυστραλία, όπου εκεί γίνεται πραγματική κοσμογονία. Πρόσφατα είδα φωτογραφία από τη συγκομιδή σε έναν ελαιώνα 14.000 στρεμμάτων, με πυκνή φύτευση, όπου 12 μηχανήματα κινούνταν ταυτόχρονα κάνοντας ελαιοκομιδή. Τι να ανταγωνιστείς, όταν μάλιστα οι Αυστραλοί βγάζουν πολύ καλό λάδι; Με 600.000 Ελληνες στην Αυστραλία και μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να εξαγάγουμε εκεί ελιά και λάδι…”.

 Β.Γ.Μ.