Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 16:35

Ψάχνουν τρόπο για χρηματοδότηση του τρένου Πάτρα - Καλαμάτα 

Γράφτηκε από την
Ψάχνουν τρόπο για χρηματοδότηση του τρένου Πάτρα - Καλαμάτα 

Εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης αναζητείται για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα.

Οπως ενημερώνει το ypodomes.com, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη "Διαύγεια", θα συνταχθούν τεύχη δημοπράτησης για την εξεύρεση συμβούλου με στόχο "τη διερεύνηση και αξιολόγηση εναλλακτικών τρόπων υλοποίησης/χρηματοδότησης του έργου της κανονικοποίησης και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής και επέκταση της μελέτης σκοπιμότητας και ανάλυσης κόστους - οφέλους του έργου".

Το έργο Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα αφορά την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τμήματος που περιλαμβάνει τα τμήματα: Πάτρα - Πύργος - Ολυμπία (120 χλμ.). Πύργος - Κατάκολο (12 χλμ.). Πύργος - Κυπαρισσία - Καλαμάτα (118 χλμ.).

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την αναβάθμιση της μονής γραμμής από μετρική σε κανονικό εύρος με ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση και τηλεπικοινωνίες για ταχύτητες μέχρι 160 χλμ. την ώρα όπου αυτό είναι εφικτό.

Οι μελέτες από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Η γραμμή αυτή διασχίζει όλη τη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, ενώ τα δύο της άκρα ενώνουν τα 2 μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής, την Πάτρα (300.000 κάτοικοι) και την Καλαμάτα (120.000 κάτοικοι). Το κόστος των έργων εκτιμάται σε 600 εκ. ευρώ  χωρίς ωστόσο το ποσό αυτό να έχει "κλειδώσει".

Tην Κυριακή 14 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση της μελέτης από την ΕΡΓΟΣΕ, μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο, κίνηση που έρχεται να συνδυαστεί με την παραπάνω κίνηση από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ.

 


NEWSLETTER