Τετάρτη, 25 Μαϊος 2016 09:17

Φοροπαγίδα για αγρότες από το 2017

Γράφτηκε από την
Φοροπαγίδα για αγρότες από το 2017

Φορολογική παγίδα για αγροτικά εισοδήματα κρύβει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή την Κυριακή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», τουλάχιστον 350.000 φορολογούμενοι, με βάση δύο συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα φορολογηθούν το 2017 για τα εισοδήματά τους από αγροτικές δραστηριότητες με συντελεστή φόρου αυξημένο από το 13% στο 22%.

Ο αυξημένος συντελεστής θα ισχύσει για όσους θα πάψουν να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εξαιτίας των αυστηρότερων κριτηρίων που θεσπίστηκαν.

Κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται πλέον ο φορολογούμενος ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 50% του ετήσιου εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και τηρεί λογιστικά βιβλία για τις δραστηριότητες αυτές, ενώ μέχρι τώρα θεωρείτο αυτός που αποκτούσε το 35% του συνολικού του εισοδήματος από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και δεν έθετε ως πρόσθετη προϋπόθεση την τήρηση λογιστικών βιβλίων.

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης “ότι οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και γενικότερα, όλοι όσοι αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό μικρότερο από το 50% του συνολικού εισοδήματός τους, δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου εισοδήματος που κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως και 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το 2015, το αγροτικό εισόδημα φορολογείτο αυτοτελώς με 13% από το πρώτο ευρώ. 

Βάσει όμως των νέων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου όσοι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο, θα κληθούν να πληρώσουν για τα αγροτικά εισοδήματα του έτους 2016 φόρους υπέρμετρα αυξημένους, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματός τους μέχρι το επίπεδο των 20.000 ευρώ αυξάνεται, από το 13% που ίσχυε μέχρι το 2015, στο 22%.


NEWSLETTER