Σάββατο, 28 Μαϊος 2016 09:35

3η η Μεσσηνία στις εξαγωγές σε όλη την ελληνική περιφέρεια

Γράφτηκε από την

Η Μεσσηνία είναι ο 5ος πανελλαδικά νομός στις εξαγωγές. Αν εξαιρέσει μάλιστα κανείς την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, είναι ο 3ος επαρχιακός μετά την Ημαθία και την Πέλλα -πάνω από Λάρισα και Ηράκλειο- με έσοδα 255 εκ. ευρώ και με το 5,4% του συνόλου των εξαγωγών στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Αυτό επισήμανε χθες ο Γιάννης Χαλκιάς, επιστημονικά υπεύθυνος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κατά την πρώτη μέρα της διημερίδας για την προώθηση των εξαγωγών της Μεσσηνίας, που συνδιοργανώνουν για 3η χρονιά τα Ιδρύματα “Καπετάν Βασίλη” και "Γεωργίου - Βικτωρίας Καρέλια" στο ξενοδοχείο "Φιλοξένια".

Ο Ολλανδός Christiaans Gregor, εγκεκριμένος γευσιγνώστης ελαιόλαδου, σημείωσε ότι ως χώρα έχουμε ένα θησαυρό, τη μεσογειακή διατροφή, που εντοπίζεται στην Ελλάδα και όχι τόσο στην Ιταλία και την Ισπανία. Τόνισε δε ότι συστατικά του ελαιόλαδου μπορούν να καταπολεμήσουν καρκινικά κύτταρα.

Την κήρυξη των εργασιών της διημερίδας κήρυξε η Βίκυ Καρέλια, η οποία παρατήρησε ότι «η προσπάθειά μας έχει σκοπό να αλλάξει την ψυχολογία του Ελληνα επιχειρηματία. Η οικονομία είναι και ψυχολογία». Εκανε λόγο για δημιουργία έμμεσων ωφελειών για την τοπική οικονομία και επισήμανε: «Κύριο μέλημά μας είναι η συνεχής στήριξη στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, ηθική και οικονομική. Εχουμε 350 υποτροφίες σε νέους και νέες, που απέκτησαν εμπειρίες στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου».

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης.

Σε χαιρετισμό της, μέσω βίντεο, η Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου, πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία είπε ότι «το λάδι και οι ελιές είναι δημοφιλείς στην Ολλανδία και μπορούν να πουληθούν άνετα» και σημείωσε: «Οταν μιλάμε για ελιά, το μυαλό τους πάει στην ελιά Καλαμάτας. Υπάρχουν δυνατότητες να πιάσουμε περισσότερο την αγορά της Ολλανδίας».

Ο κ. Χαλκιάς παρατήρησε ότι «υπάρχει ακόμα αναξιοποίητη δυναμική της Μεσσηνίας και απαιτούνται συνέργειες» - και διευκρίνισε πως «η Ελλάδα μπορεί να είναι αξιόπιστος εταίρος, μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να εξαγάγει ανταγωνιστικά».

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ο εγκεκριμένος γευσιγνώστης ελαιόλαδου Ολλανδός Christiaans Gregor ενημέρωσε ότι η Ελλάδα είναι ο 2ος μεγαλύτερος παίκτης στην ποσότητα παραγωγής ελαιόλαδου (μαζί με την Ιταλία και μετά την Ισπανία) και εξήγησε πως η ποιότητα είναι δεδομένη. Παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιόλαδου, αλλά το ζήτημα είναι η κατανάλωση. Πληροφόρησε ότι η ετήσια κατανάλωση σε λίτρα κατά κεφαλή (ανά άτομο) είναι 12,8 στην Ελλάδα, 11,3 στην Ισπανία, 10,5 στην Ιταλία, λιγότερο ακόμα σε Πορτογαλία και Κύπρο, ενώ σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ δεν είναι ούτε 1 λίτρο. Για τις ελιές πληροφόρησε ότι υπάρχει αυξητική τάση, όμως η κατά κεφαλή κατανάλωση είναι πολύ μικρή σε χώρες της Ε.Ε. (0,5 στη Γερμανία και 0,2 στην Ολλανδία και στην Πολωνία).

Για το ελληνικό ελαιόλαδο, ανέφερε ότι τα πλεονεκτήματα είναι: Ο συνδυασμός τιμής και ποιότητας, η ιστορία (το όνομα), οι γνώσεις μας.

Οσον αφορά τις αδυναμίες: Το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις που δεν έχουν την απαιτούμενη στήριξη, η γλώσσα, η έλλειψη μεγάλης κλίμακας και μεγάλων επιχειρήσεων. Ως απειλές, έκρινε τις νέες αγορές, την οικονομική κατάσταση και την προσφυγική κρίση.

Ο Christiaans Gregor έκανε ειδική μνεία και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού - ενώ αναφερόμενος στις «μπλε ζώνες» σημείωσε: «Είναι 5 γεωγραφικές ζώνες και η μία απ’ αυτές εντοπίζεται στην Ελλάδα. Σε αυτές, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και είναι χαρούμενοι». Ωστόσο ανέφερε πως παρατηρείται ότι και στην Ελλάδα αυξάνεται η παχυσαρκία.

Σχετικά με τις προτεινόμενες στρατηγικές, ο κ. Gregor προέτρεψε «να εστιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου δεν υπάρχουν εμπορικοί φραγμοί». Επέμεινε πολύ στη μεσογειακή-υγιεινή διατροφή και πρότεινε: «Να ενωθείτε όλοι εσείς στην Καλαμάτα και στις ελιές. Να είστε επιλεκτικοί στις εκθέσεις, πού επιλέγετε να πάτε».

Η χθεσινή πρώτη μέρα συνεχίστηκε και με άλλες εισηγήσεις, καθώς επίσης με workshops και με B2B συναντήσεις Μεσσήνιων τυποποιητών - εξαγωγέων με εταιρείες εισαγωγών από Αυστρία, Βέλγιο, Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία.

 

• Το σημερινό πρόγραμμα προβλέπει εισηγήσεις από τις 9.30 το πρωί έως στις 12.50 το μεσημέρι και αργότερα με workshops και B2B συναντήσεις.