Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 09:12

Λιμάνι Καλαμάτας: Μόλος έως το “τετράγωνο” και 2 θέσεις για πλοία στον κυματοθραύστη 

Γράφτηκε από τον

 

Δυνατότητα αναθεώρησης του μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας, ως προς την χερσαία ζώνη, δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας, μέσω της επικαιροποίησης της σχετικής μελέτης.

Η μελέτη αυτή, ωστόσο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο υπουργείο μέσα σε δύο μήνες από τώρα, ώστε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να υπάρχει η οριστική έγκρισή της από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Τα μόνα έργα για τα οποία θα ξεκινήσουν σύντομα οριστικές μελέτες είναι αποκλειστικά λιμενικά και συγκεκριμένα:

α) η ολοκλήρωση του ανατολικού υπήνεμου μόλου του προλιμένα μέχρι το «τετράγωνο»,

β) η κατασκευή δύο προβλητών επί του κυματοθραύστη, στο νότιο μέρος της κύριας λιμενολεκάνης και

γ) η επιπλέον ενίσχυση του κυματοθραύστη στην εξωτερική του πλευρά, που είναι εκτεθειμένη στην ανοιχτή θάλασσα.

Για όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, όσα δηλαδή αφορούν τον προλιμένα και την χερσαία ζώνη, η κοινοπραξία θα αναμένει τις συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις του δήμου, προκειμένου να ξεκινήσει προκαταρκτικές μελέτες.

Τα πιο πάνω επισημάνθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Δημαρχείο, μεταξύ του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα -της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου- και εκπροσώπων της κοινοπραξίας εταιρειών στην οποία το υπουργείο Ναυτιλίας έχει αναθέσει το συγκεκριμένο έργο.

ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΜΗΝΟ

Οπως εξήγησαν δε οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, μέσα στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου η κοινοπραξία θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της όλα τα σχετικά στοιχεία, τόσο από το δήμο, όσο και από τους υπόλοιπους φορείς και χρήστες του λιμανιού, προκειμένου να τα συμπεριλάβει στην οριστική πρότασή της προς το υπουργείο για την κατ’ αρχήν έγκρισή του, η οποία αναμένεται σε διάστημα ενός μηνός.

Μάλιστα, εξέφρασαν την εκτίμηση πως μετά την αρχική έγκριση, θα απαιτηθούν περί τους 3 μήνες για οριστικοποίηση της επικαιροποιημένης πρότασης προκειμένου αυτή να λάβει την τελική έγκριση από την ΕΣΑΛ.

«ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος σημείωσε ότι το δήμο ενδιαφέρει να έχει το λιμάνι «κυρίως τουριστικό χαρακτήρα», παρατηρώντας ότι αποτελεί ζητούμενο η εκβάθυνσή του, ενώ ενημέρωσε παράλληλα ότι υπάρχει προσανατολισμός για ευρεία ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, από τον Κορδία ώς το ξενοδοχείο «Φιλοξένια» στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη». Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει να διευθετηθεί και η κατάσταση στον χώρο του προλιμένα, όπου -όπως είπε- υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς τη νομιμότητα ορισμένων εγκαταστάσεων ναυταθλητικών σωματείων.

Ειδικά για τον προλιμένα, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι «υπάρχει η αντίληψη στην πόλη, η γενική άποψη, να μην υπάρξει καμία παρέμβαση στην ακτογραμμή» στον συγκεκριμένο χώρο.

Β.Γ.Μ.