Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 08:39

Αναμονή ανακοινώσεων σε επίσκεψη Σπίρτζη για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Αναμονή ανακοινώσεων σε επίσκεψη Σπίρτζη για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας

Το επόμενο διάστημα θα βρεθεί στην Καλαμάτα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Αυτό επεσήμανε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ενημερώνοντας ότι ο υπουργός θα έρθει για να δει από κοντά τα έργα της τοξωτής γέφυρας στο Παραδείσια - Τσακώνα, που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, που περιμένει την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα", για να επανεκκινήσει και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα "Καθημερινή",

ο υπουργός Υποδομών αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι τέλος του μήνα την  αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα" -που περιλαμβάνει τον περιφερειακό της Καλαμάτας και το Λεύκτρο - Σπάρτη- καθώς και την οριστικοποίηση του τρόπου ολοκλήρωσης των πέντε παραχωρημένων αυτοκινητόδρομων ως προς τα χρονοδιαγράμματα και την πηγή χρηματοδότησης.

Το κύριο ζήτημα για το υπουργείο είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση των παραχωρημένων αυτοκινητόδρομων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αρνείται να δεχθεί κατ’ εξαίρεση τη συνέχιση στο νέο ΕΣΠΑ και αυτών των οδικών έργων (είχαν ξεκινήσει στο Γ΄ ΚΠΣ). Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξει υποχώρηση από κοινοτικής πλευράς, το Δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει να καλύψει το υπόλοιπο της χρηματοδότησης (το οποίο αντίστοιχα θα «χαθεί» από το τρέχον ΕΣΠΑ). Ο κ. Σπίρτζης, πάντως, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για παράταση ή για πρόσθετη χρηματοδότηση για τα τρία από τα πέντε έργα (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Ε65), καθώς τα άλλα δύο ("Μορέας" και "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου") βρίσκονται σε ποσοστό ολοκλήρωσης άνω του 90%, οπότε δεν υπολείπονται σημαντικοί πόροι. Η δε τύχη των επεκτάσεών τους (Πάτρα - Πύργος και Λαμία - Ξινιάδα) θα κριθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.


NEWSLETTER