Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 19:04

Πεζοδρόμια και φώτα σε Ηρώων και Αύρας 

Γράφτηκε από τον

Θέσεις στάθμευσης, φωτισμό, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, καινούργια δέντρα, παγκάκια και βρύσες προβλέπονται στην Ηρώων και την Αύρας, με το έργο που ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 900.000 ευρώ (αφορά και την Ποσειδώνος στη Μαρίνα) και θα χρηματοδοτηθεί από τις εκπτώσεις του δανείου των 5,5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών:

α) Στην Ηρώων: Και στις δύο πλευρές του δρόμου δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης οχημάτων με εσοχή, πλάτους 2 μέτρων, οι οποίες θα διακόπτονται μόνο στα σημεία των νόμιμων εισόδων που οδηγούν σε χώρους στάθμευσης μέσα σε ακάλυπτους χώρους κατοικιών ή σε υπόγεια γκαράζ. Οι ζώνες στάθμευσης δημιουργούνται σχεδόν σε όλο το μήκος της οδού, εκτός των σημείων όπου η στάθμευση δεν μπορεί να είναι εφικτή, λόγω του μικρού πλάτους των προτεινόμενων πεζοδρομίων, στα οποία η ασφάλεια των πεζών πρέπει να υπερισχύει της στάθμευσης των οχημάτων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά, προβλήματα όρασης κ.λπ., καθώς κατασκευάζονται ράμπες, διαβάσεις και ζώνη όδευσης, σε πλάτη πεζοδρομίων που μπορεί να αναπτυχθεί τέτοια δραστηριότητα. Προβλέπονται καθιστικά - παγκάκια, βρύσες πόσιμου νερού και κάδοι μικροαπορριμμάτων. Σε ό,τι αφορά το πράσινο προβλέπεται η φύτευση νέων δέντρων (γρεβιλέες) σε πλάτη πεζοδρομίων που είναι πάνω από 3 μέτρα. Επίσης, θα παραμείνουν και υφιστάμενα δέντρα σε καλή κατάσταση που δημιουργούν ίσκιο.

β) Στην Αύρας: Στη δυτική πλευρά δημιουργείται μια συνεχής διαγραμμισμένη ζώνη στάθμευσης επί της οδού, η οποία θα διακόπτεται στα σημεία εισόδων που οδηγούν σε χώρους στάθμευσης μέσα σε ακάλυπτους χώρους κατοικιών ή σε υπόγεια γκαράζ. Στην ανατολική πλευρά δεν υφίστανται καθόλου θέσεις στάθμευσης, εφόσον η μελέτη προβλέπει εκεί ουσιαστική αύξηση του ήδη μικρού σε πλάτος υφιστάμενου πεζοδρομίου, ιδιαίτερα από την οδό Κοδριγκτώνος μέχρι την Κρήτης. Το πιο σημαντικό κομμάτι της μελέτης αφορά τον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου που θα περιλαμβάνει νέου τύπου ιστούς ύψους 7 μέτρων με τα αντίστοιχα φωτιστικά σώματα τύπου LED. Οι ιστοί τοποθετούνται σε γραμμική διάταξη στη δυτική πλευρά του δρόμου, ενώ οι υπάρχοντες ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ στην ανατολική πλευρά παραμένουν ως έχουν. Σε ό,τι αφορά το πράσινο προβλέπεται η φύτευση μουριών σε πλάτη πεζοδρομίων που είναι πάνω από 3 μέτρα.

 

Γ.Σ.