Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 09:01

Τρενάκι στην παραλία παρά τις αντιδράσεις 

Γράφτηκε από τον

Ναι στην κυκλοφορία τουριστικού τρένου στη Ναυαρίνου, είπε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αδιαφορώντας για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα προκαλέσει και υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως θα είναι όση προκαλεί ένα λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ.

Οι μειοψηφίες εξέφρασαν επιφυλάξεις και ενστάσεις και είτε καταψήφισαν, είτε ψήφισαν λευκό.

Για την κυκλοφορία του τουριστικού τρένου γνωμοδοτεί το Δημοτικό Συμβούλιο και την απόφαση παίρνει ο ΕΟΤ.

Ο εισηγητής σύμβουλος της πλειοψηφίας - αρμόδιος για το κυκλοφοριακό Δημήτρης Δημόπουλος ανέφερε ότι «μια πόλη που θέλει να λέγεται τουριστική, που είναι ανερχόμενο αστέρι στον τουρισμό, θα έχει άλλο ένα event για να την επισκεφθεί κάποιος. Εξέφρασε την άποψη ότι «τα 25 χιλιόμετρα στη Ναυαρίνου είναι υψηλή ταχύτητα για το καλοκαίρι» και υποστήριξε πως το τρενάκι, μήκους 20 μέτρων, «θα επιβαρύνει την κυκλοφορία όσο ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ και η Πυροσβεστική θα προσπερνάει το τρενάκι σα να ήταν ένα λεωφορείο».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης είπε ότι είναι στρατηγικής σημασίας η Ναυαρίνου και παρατήρησε πως το τρενάκι «μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, να υπερκαταναλωθεί το τουριστικό προϊόν». Επεσήμανε, ακόμα, ότι «θέλουμε ένα μέσο που θα μεταφέρει κόσμο και θα απελευθερώσει την πόλη από τα ΙΧ και αυτό δεν είναι τέτοιο».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος παρατήρησε ότι «κανένας δεν πήγε στο Ναύπλιο για το τρενάκι» κι εκτίμησε πως «θα επιβαρύνει την παραλία κατά πολύ, θα αποτρέψει κόσμο να πηγαίνει στην παραλία».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας πρότεινε «να μην είναι μόνο η αφετηρία για εισιτήρια, αλλά και ενδιάμεσα».

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι «δεν ακούσαμε μια θετική άποψη από το Αστικό ΚΤΕΛ, τα ταξί και τους επαγγελματίες της παραλίας» και πρότεινε «να υπάρξει μια δεύτερη σκέψη να το αναβάλλουμε. Να δούμε μήπως έχουμε πιο πολλά αρνητικά».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας παρατήρησε πως «θα επιβαρύνει την κυκλοφορία στη Ναυαρίνου».

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι «στην Αθήνα τα τρενάκια και τα ανοιχτά λεωφορεία έχουν κόσμο». Υποστήριξε πως «μια πόλη που αναπτύσσεται τουριστικά πρέπει να έχει εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. Αυτά υπάρχουν σε όλο τον κόσμο». Εκανε λόγο για «παραλιακή που έχει συμφόρηση για 20 ημέρες το χρόνο» και πρόσθεσε: «Ξένους θέλει να πάρει το τρενάκι από τα ξενοδοχεία. Δεν είναι ζήτημα ουσίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει άποψη και ο ΕΟΤ να αποφασίσει».

Η αίτηση της κυκλοφορίας τουριστικού τρένου είναι της Σταυρούλας Μπουρελιά και του Ελευθέριου - Δημήτριου Βεκρή, η διαδρομή θα είναι κυκλική, συνολικού μήκους περίπου 8.900 μέτρων και θα ακολουθεί τους δρόμους: Αφετηρία Αρτέμιδος και Νικ. Πλαστήρα - Αρτέμιδος - Νέδοντος - Σαλαμίνος - Ψαρών - Αναλήψεως - Τσαμαδού - Ναυαρίνου - ξενοδοχείο "Φιλοξένια" κι επιστροφή.

Το αίτημα για 13 συνολικά στάσεις απορρίφθηκε και προτείνονται 4 πλησίον των ξενοδοχείων "Ηλέκτρα", "Φαραί", "Ελίτ" και "Φιλοξένια".

Γ.Σ.