Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 19:26

Χωρίς βοήθεια και Κοινωνικό Εισόδημα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Η ενεργοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στο Δήμο Καλαμάτας προκάλεσε τον αποκλεισμό δικαιούχων της περιοχής από άλλες σημαντικές ενισχύσεις προηγούμενων κοινωνικών προγραμμάτων. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έχει περισσότερα ευεργετήματα, όμως, σε αυτό δεν εντάχθηκαν για άγνωστους λόγους όλοι οι προηγούμενοι δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι στους 3 δήμους που εφαρμόζεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σταματούν αυτόματα όλες οι υπόλοιπες ενισχύσεις όπως η κάρτα σίτισης, το επίδομα ρεύματος και ενοικίου κ.λπ. Οπως φαίνεται όμως, κάποιοι δικαιούχοι άλλων ενισχύσεων είτε δεν υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, είτε αποκλείστηκαν εξαιτίας των αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων και έτσι έμειναν χωρίς βοήθεια. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης παρέχει ποσό 200 ευρώ το μήνα ανά περίπτωση, προσαυξημένο με βάση τα τέκνα και την οικογενειακή κατάσταση, σύμφωνα με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για το πρόβλημα που έχει προκύψει, αναγνώστης μας επικοινώνησε μαζί μας και διαμαρτυρήθηκε ότι με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αυτός και άλλοι δικαιούχοι, οικονομικά αδύναμοι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, κόπηκαν αυτόματα από την κάρτα σίτισης και από το επίδομα ρεύματος και ενοικίου, στα οποία ήταν ενταγμένοι. Μάλιστα, ο αποκλεισμός τους, όπως μας επεσήμανε, έγινε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς έρχεται ο Σεπτέμβριος όπου οι ανάγκες μεγαλώνουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το πρόβλημα αυτό μας επιβεβαίωσαν στελέχη της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, που όμως δεν ήταν σε θέση να μας προσδιορίσουν πόσοι ακριβώς είναι οι χαμένοι. Μας σημείωσαν, ωστόσο, ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στο υπουργείο και αναζητείται η λύση του, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι οικονομικά αδύναμοι να τύχουν στήριξης κι ενίσχυσης.

Τα στελέχη της Πρόνοιας παρατήρησαν ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έχει πιο πολλές και μεγάλες παροχές, όταν αυτές ενεργοποιηθούν στο σύνολό τους και αρκετοί από τα προηγούμενα προγράμματα (και της κάρτας σίτισης) εντάχθηκαν σε αυτό. Για τους υπόλοιπους που αποκλείστηκαν, το υπουργείο ψάχνει λύση για την επανένταξή τους.

Οι 30 δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι οι ακόλουθοι: Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Αγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Αρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.

Γ.Σ.