Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 09:11

Μεγάλη αναστάτωση για τους δασικούς χάρτες και στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Μεγάλη αναστάτωση για τους δασικούς χάρτες και στην Τριφυλία

 

Τη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στους πολίτες της Τριφυλίας με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποτύπωσε με χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας που μίλησε για αιφνιδιασμό των πολιτών αλλά και για εισφοροεισπρακτική πολιτική.

Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο και στο οποίο έχει κληθεί να κάνει ενημέρωση ο δασάρχης Κυπαρισσίας.  Από εκεί και πέρα θα υπάρξει και ενημερωτική εκδήλωση μέσα στην ερχόμενη  εβδομάδα. Από την πλευρά του δήμου αυτό που ζητάνε είναι να μην υπάρχει η έννοια του παραβόλου, να απλουστευτούν οι διαδικασίες για τα τοπογραφικά και να δοθεί παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας επισήμανε: «Ξεκινάμε και αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση η οποία πλέον είναι ανεξέλεγκτη. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση από τους πολίτες και όλους τους κατοίκους του δήμου. Είναι κάτι που αιφνιδίως παρουσιάζεται χωρίς καμία προειδοποίηση. Υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν δημιουργηθεί και πρέπει να τα δούμε διεξοδικά για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο. Βεβαίως θέμα υπάρχει, αλλά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος και η καλύτερη μέθοδος για να λυθούν προβλήματα που επί δεκαετίες ταλανίζουν το ελληνικό κράτος. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής τους αντοχής, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό που είναι ένα πρόσθετο χαράτσι και μια πρόσθετη εισφοροεισπρακτική επιδρομή προς τους πολίτες. Ερχεται το Δημόσιο να λύσει ένα θέμα στη χειρότερη οικονομική εποχή για τους πολίτες και αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται».

Από εκεί και πέρα τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για την επιστημονική λειτουργία, κάτω από την οποία έχει γίνει όλη η διεργασία, αν οι επιστήμονες ήταν οι κατάλληλοι και οι ειδικοί, ενώ υπάρχουν πολλά θέματα ως προς την αξιοπιστία των χαρτών. Ακόμα ανέφερε πως «με μια μονοκοντυλιά περνάμε πάλι στην περίοδο του 1945 όταν έχουν γίνει δράσεις που το ίδιο το κράτος έχει νομιμοποιήσει». Είπε ότι είναι ασφυκτικά τα περιθώρια στα οποία πρέπει να ανταποκριθούν οι πολίτες, δηλαδή το χρονικό όριο των 2 μηνών, ούτε μπορεί για την ένσταση να χρειάζεται παράβολο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την επιδρομή του κράτους στο εισόδημα των πολιτών. Υπογράμμισε δε ότι έτσι θα αμφισβητηθούν και πολλές επιδοτήσεις, χρήματα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου έχει κληθεί να κάνει ενημέρωση ο δασάρχης Κυπαρισσίας, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο δήμος θα ενημερώσει τους πολίτες. Θέση της δημοτικής αρχής είναι: Η όλη διαδικασία να γίνει χωρίς την έννοια του παραβόλου, από τους ίδιους τους χάρτες να μπορούν να παίρνουν τα τοπογραφικά στοιχεία, να υπάρξει παράταση της όλης διαδικασίας για ένα χρόνο, αλλά και να δουν τη γενικότερη στρατηγική στο θέμα της προστασίας του δάσους. 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER