Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 09:07

Σκληρές δηλώσεις του δημάρχου Παν. Κατσίβελα: Αντιδρά για την αστυνόμευση η Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Σκληρές δηλώσεις του δημάρχου Παν. Κατσίβελα: Αντιδρά για την αστυνόμευση η Τριφυλία

Εντονες αντιδράσεις υπάρχουν από την πλευρά του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών τμημάτων που αφορούν τον δήμο και όλα συγχωνεύονται σε ένα, σε αυτό της Κυπαρισσίας, το οποίο μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας και παρουσιάστηκε προχθές στην Τρίπολη.

Αυτό σημαίνει την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Κοπανακίου, όπως και του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας καθώς γίνεται γραφείο. 

Ο δήμαρχος σε χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα και χαρακτήρισε την σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση ως εκδίκηση, καταστροφή και ακρωτηριασμό της Τριφυλίας. Τόνισε πως καταργούνται αστυνομικά τμήματα από τις μεγάλες πόλεις της Μεσσηνίας, όπως είναι οι Γαργαλιάνοι και τα Φιλιατρά. Υπογράμμισε πως δεν μπορεί οι μεταρρυθμίσεις κάθε υπουργείου να βασίζονται σε έναν αυθαίρετο "Καλλικράτη", ενώ το "μαύρο" στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής δεν θα γίνει αποδεκτό.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας σημείωσε: «Από αυτή τη συνάντηση έφυγα πολύ φοβισμένος και πολύ ανήσυχος και εξοργισμένος, γιατί ουσιαστικά αυτό που θεωρείται και παρουσιάζεται σαν μεταρρύθμιση δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκδίκηση, από μια καταστροφή, ακρωτηριασμό της Τριφυλίας, αφού ουσιαστικά είναι η μόνη περιοχή που χάνει όλα τα αστυνομικά της τμήματα. Αν δούμε τις συνολικές αλλαγές σε όλη την Πελοπόννησο οι μεταβολές είναι ασήμαντες, καθώς κλείνουν κάποιοι αστυνομικοί σταθμοί που δεν υποστηρίζουν μεγάλες κοινότητες». Συμπλήρωσε δε πως «εδώ καταργούνται αστυνομικά τμήματα των ισχυρότερων πόλεων της Μεσσηνίας».

Ενώ ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν η Τριφυλία να πληρώσει ουσιαστικά κάτι το οποίον θα στοιχίσει σε ασφάλεια στους πολίτες και θα αυξήσει την παραβατικότητα. Εκανα σαφές πως ο Δήμος Τριφυλίας έγινε με ένα καλλικρατικό σχέδιο που από την φύση του έχει αντινομίες. Από την φύση του έχει 3 μεγάλες πόλεις, την 3η, 4η και 5η πόλη της Μεσσηνίας, σε αστικό πληθυσμό συγκεντρωμένο. Δεν μπορεί το κάθε υπουργείο όταν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις να στηρίζεται σε ένα αυθαίρετο "Καλλικράτη" όπως δημιουργήθηκε. Οποιαδήποτε υποστολή της σημαίας της αστυνομίας θα επιφέρει μεγάλη αύξηση της παραβατικότητας και ουσιαστικά το "μαύρο" στα αστυνομικά τμήματα  της Τριφυλίας δεν θα γίνει αποδεκτό. Υπάρχει χρόνος να επικρατήσει η λογική, αλλά κυρίως να βρούμε λύσεις που θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών». Εξέφρασε δε την απορία του πώς γίνεται να υπάρχει αστυνομικό τμήμα στην Κορώνη και με την ίδια λογική δεν δικαιολογούνται αστυνομικά τμήματα σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά με πολλαπλάσιο πληθυσμό, μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, όταν είναι η πλέον αναπτυσσόμενη περιοχή. Αλλά και πώς τοποθετείται η Costa Navarino στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την κατανόηση των αιτημάτων του δήμου και όπως είπε το επόμενο διάστημα θα ετοιμαστεί φάκελος για να υποστηριχθούν τα δίκαια αιτήματα και θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το θέμα.

Κλείνοντας έκανε και μια πρόταση προς το υπουργείο «προτείνοντας να καταργηθούν αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των αστυνομικών οργάνων που δεν έχουν σχέση με την προστασία του πολίτη. Εγώ δέχομαι αυτές τις αρμοδιότητες να τις πάρει η τοπική αυτοδιοίκηση».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER