Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015 10:02

Με τη στήριξη όλων των Δήμων της Μεσσηνίας: Κατάθεση υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 

Γράφτηκε από τον
Με τη στήριξη όλων των Δήμων της Μεσσηνίας: Κατάθεση υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 

Με τη στήριξη όλων των δήμων της Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας κατέθεσε χθες στο υπουργείο Πολιτισμού το φάκελο υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Επόμενος σταθμός είναι η παρουσίαση του φακέλου ενώπιον της επιτροπής, το Φεβρουάριο του 2016.

Από το Γραφείο Υποψηφιότητας Kalamata:21, σχολιάστηκε ότι «η Καλαμάτα είναι η πρώτη και μοναδική πόλη που έχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, για τη διοικητική οργάνωση και για τα έργα υποδομών - και είναι η πρώτη πόλη που καταθέτει φάκελο υποψηφιότητας».

Προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε το σχέδιο οργάνωσης, χρηματοδότησης και δημιουργίας υποδομών για τη φιλοξενία του τίτλου "Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021" για τα έτη 2017 - 2025. Υπέρ του σχεδίου ψήφισαν η πλειοψηφία, η "Αλλαγή", η "Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών", η "Ελληνική Δράση" και ο σύμβουλος του "Ανοιχτού Δήμου" (της μείζονος μειοψηφίας) Παναγιώτης Αλούπης, ενώ οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξης απείχαν και η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταψήφισε.

Για την υποβολή του φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, χθες μετέβη στην Αθήνα κλιμάκιο αποτελούμενο από τη δημοτική σύμβουλο Αναστασία Μπελογιάννη, αντιπρόεδρο της ΚΕ "Φάρις" και τον εκτελεστικό διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21 Εκτορα Τσατσούλη.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι «στηρίξαμε από την αρχή, αλλά διαφωνήσαμε με τον τρόπο που προωθείται η υποψηφιότητα. Εγινε ερήμην των δημοτικών παρατάξεων, δεν συμμετείχαν στις επιτροπές». Ζήτησε να ενημερωθεί το Δ.Σ. «πού θα βρεθούν τα 4 εκ. ευρώ που θα βάλει ο δήμος, αν δεν μπουν από το ΕΣΠΑ. Να μας απαντήσετε ξεκάθαρα πού θα βρείτε τα χρήματα». Ζήτησε, επίσης, τη συγκρότηση επιτροπής «με αυτοδιοικητικά πρόσωπα για την παρακολούθηση και την προετοιμασία, που θα εκφράζει τη συστράτευση της πόλης». Και δήλωσε πως «αν δέχεστε τις προτάσεις μας, θα ψηφίσουμε θετικά». 

Ο Εκτ. Τσατσούλης απάντησε ότι «όταν επιλεγεί η Καλαμάτα, προβλέπεται τέτοια επιτροπή, αλλά και άλλη μία περιφερειακή». Στην επιμονή του κ. Μάκαρη να υπάρξει δέσμευση του Δ.Σ. από σήμερα, ο δήμαρχος Π. Νίκας δεν το δέχθηκε και απάντησε: «Ως έχει η εισήγηση. Καμία επιτροπή δεν μπορεί να υποκαθιστά το Δημοτικό Συμβούλιο». Και η απάντηση αυτή οδήγησε στην αποχή της μείζονος μειοψηφίας, πλην του Π. Αλούπη. 

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος είπε ότι «είναι αντιδραστικός θεσμός η Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Δεν αφορά ουσιαστικά τον πολιτισμό. Είναι παιχνίδι εργολάβων, ατζέντηδων, χορηγών». Παρατήρησε πως «σε περίοδο κρίσης δεν μπορούμε να πέσουμε σε τέτοια παγίδα και να σπαταλήσουμε ποσά. Οσο προλαβαίνουμε, να φύγουμε απ’ αυτή τη διαδικασία».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι «η ωφέλεια θα είναι μεγάλη. Απαιτείται ενότητα και σωστός σχεδιασμός». Χαρακτήρισε σημαντική τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και πλεονέκτημα την «Προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» του 1821. Επεσήμανε ακόμη ότι «είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των παρατάξεων στη διοίκηση» και σχολίασε ότι «δικαιούται η Καλαμάτα να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας δήλωσε υπέρ της υποψηφιότητας, γιατί θα αναδείξει την πολιτιστική ταυτότητα και την ιστορική παράδοση της Καλαμάτας. Παρατήρησε πως θα υπάρξει οικονομικό όφελος, καταγράφοντας, μεταξύ άλλλων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε σε όσα προβλέπονται στο σχέδιο, παρατηρώντας ότι «όλα αυτά θα ισχύσουν εφόσον η Καλαμάτα επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και εφόσον η κυβέρνηση ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, οι οποίες προσδιορίζονται περίπου στο 50% του προγράμματος, με την προϋπόθεση -επίσης- της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσα σε μια δεκαετία, και αν η Καλαμάτα επιλεγεί και είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, αυτό θα σημάνει τον επαναπροσδιορισμό της πορείας της ως πόλης. Οι 3 φιναλίστ ελληνικές πόλεις θα ανακοινωθούν περί την άνοιξη 2016». Σημείωσε πως «το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τρία Δημοτικά Συμβούλια μέχρι το 2025. Εκτός από το δήμο και την κυβέρνηση, συμμετοχή θα υπάρξει και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και από τους Δήμους της νότιας Πελοποννήσου. Η πόλη έχει επάρκεια σε υποδομές, οι οποίες όμως χρειάζονται αναβάθμιση και συντήρηση». Πρόσθεσε ότι «οι χορηγίες αποτελούν σπουδαίο πεδίο δραστηριότητας και είναι βέβαιο ότι θα έλθουν μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση για την Καλαμάτα, εφόσον δηλαδή η πόλη συμπεριληφθεί στις 3 φιναλίστ». 

Στο παρόν στάδιο, η κύρια χορηγία προήλθε από την ΤΕΜΕΣ ΑΕ και τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, προς τον οποίο ο δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες ακόμη μια φορά.

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 20 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Ο προϋπολογισμός του εγχείρηματος, όπως τον παρουσίασε ο Εκτ. Τσατσούλης, ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ - εκ των οποίων 3 εκ. εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα και 17 εκ. από τον δημόσιο τομέα. Το προαναφερθέν ποσόν καλύπτει όλες τις λειτουργικές δαπάνες (πρόγραμμα, διοίκηση, προβολή) για τα έτη 2017 (έτος ανάθεσης) έως 2022 (έτος αξιολόγησης), ήτοι για 6 χρόνια. Τα έτη 2023-2025 καλύπτονται από το πρόγραμμα "κληρονομιάς", ύψους 1.050.000 ευρώ. Η συνολική εισφορά του Δήμου Καλαμάτας για τα έτη 2017 - 2025 ανέρχεται σε 4 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 1.760.000 θα είναι σε υπηρεσίες (αποσπάσεις προσωπικού, παραχώρηση χώρων, διοικητική υποστήριξη κ.ά.).

Γ.Σ.


NEWSLETTER