Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 15:30

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Στα Λιμενικά και η προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων 

Γράφτηκε από την
Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Στα Λιμενικά και η προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων 

Στα Λιμενικά θα λειτουργήσει η μονάδα προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών της Μεσσήνης. Ταυτόχρονα με τη διαχείριση θα γίνεται και απορρύπανση του ΧΑΔΑ. Αυτό δήλωσε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, απορρίπτοντας τη λύση της Περιφέρειας για αποκατάσταση με χώμα. Είπε μάλιστα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης είναι ενήμερος και συμφωνεί. 

Η συζήτηση ξεκίνησε ύστερα από ερώτηση του προέδρου του Βλάση Γιάννη Λεντούδη, ο οποίος ζήτησε από τη δημοτική αρχή να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα σκουπίδια. «Δεν είναι στο χέρι μας», είπε ο δήμαρχος φέρνοντας το γλαφυρό παράδειγμα με τα βατράχια και τα βουβάλια. Παρομοίασε την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα βουβάλια και τους δήμους με τους... βάτραχους που την πληρώνουν. Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει διαθέσιμο 1,5 εκατ. ευρώ για το Δήμο Μεσσήνης, αλλά στο διάστημα των 3 χρόνων που θα διαρκέσει η προσωρινή διαχείριση κάπου πρέπει να πηγαίνει το 30% υπόλειμμα από τη διαχείριση. Ο χώρος αυτός θα είναι τα Λιμενικά όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος και είπε με έμφαση ότι «άλλη θέση δεν πρόκειται να υιοθετήσω- ή και τα δύο μαζί (σ.σ. λειτουργία μονάδας και απορρύπανση ΧΑΔΑ) ή τίποτα». Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την εργολαβία της Περιφέρειας για την αποκατάσταση χωματερών, γιατί σκεπάζει τα σκουπίδια με χώμα. «Θέλω καθαρή παραλία», σημείωσε και εξήγησε ότι τα στρέμματα στα Λιμενικά είναι μια περιοχή φιλέτο, κι αν δεν γίνει απορρύπανση καταστρέφεται οριστικά. Αλλωστε από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η περιοχή στα Λιμενικά προορίζεται για τουριστική ανάπτυξη και η χωματερή εκεί καταστρέφει αυτή τη χρήση της και κάθε άλλη προοπτική ανάπτυξης.  

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος από τη μείζονα μειοψηφία υπερασπίστηκε τη μελέτη της Περιφέρειας για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ενώ "χρέωσε" στη δημοτική αρχή ότι δεν έψαξε αρκετά για ένα άλλο οικόπεδο. Πρότεινε μάλιστα αυτό στη Μακαρία, όπου θα εγκαθίστατο καταυλισμός ανάλογος με αυτόν της Μπιρμπίτας και διαφώνησε έντονα με την επιλογή του ΧΑΔΑ στα Λιμενικά, με τον κίνδυνο ότι η προσωρινή διαχείριση μπορεί να γίνει μόνιμη και να ξεπεράσει τα 3,5 χρόνια. 

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος παίρνοντας το λόγο είπε ότι θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, γιατί στην τελική οι δημότες είναι αυτοί οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με το κόστος της λύσης που προτείνει η Περιφέρεια. Οσο για τα Λιμενικά, ξεκαθάρισε ότι αν γίνει αποκατάσταση με τη μέθοδο της εργολαβίας που προτείνει η Περιφέρεια, τότε θα μιλάμε για μια περιοχή "ατομική βόμβα", σκεπασμένη με χώμα. Πρόσθεσε ακόμα ότι η μέθοδος της απορρύπανσης ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη και η δημοτική αρχή θα προσκαλέσει επιστήμονες γι' αυτό. Οσο για το οικόπεδο στη Μακαρία, είπε ότι η Πολιτική Αεροπορία απαγορεύει την εγκατάσταση μιας μονάδας για λόγους ασφαλείας των πτήσεων. 

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Αποστολόπουλος σημείωσε ότι, δυστυχώς, τα... βουβάλια είναι η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές των σκουπιδιών και πρότεινε συνεργασία με την Καλαμάτα, για να πηγαίνει η Μεσσήνη στον όμορο δήμο τα σκουπίδια της για όσο διαρκέσει η προσωρινή διαχείριση. 

Ν.Κ.

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER