Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 08:18

Ο δήμος αδιαφορεί για τον πλάτανο του Αγίου Φλώρου

Γράφτηκε από τον
Ο δήμος αδιαφορεί για τον πλάτανο του Αγίου Φλώρου

Ο Δήμος Καλαμάτας αδιαφορεί για τον ιστορικό πλάτανο του Αγίου Φλώρου, που έχει φυτευτεί το 1599 και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Το Δασαρχείο έχει ζητήσει από το δήμο, από τον Ιούνιο του 2015, παρεμβάσεις για τη σωτηρία του πλάτανου και για την άρση της επικινδυνότητάς του και αυτές δεν έχουν γίνει.

Με σχετικό έγγραφό του το Δασαρχείο Καλαμάτας «εγκρίνει την αποκλάδωση του ξερού κλάδου του πλάτανου και κάποιων περιμετρικών κλάδων, οι οποίοι κρίνονται άκρως επικίνδυνοι για πιθανή αποκόλλησή τους και μείωση της ορατότητας στην πλευρά της εθνικής οδού». Και παρακαλεί, «όπως η υλοτομία αυτών διενεργηθεί άμεσα και συμπεριληφθεί στα πλαίσια της εργολαβίας σας λαμβάνοντας κάθε προληπτικό μέτρο μετάδοσης της ασθένειας του μεταχρωτικού έλκους του πλάτανου και σύμφωνα με τις εξής οδηγίες». Οι οδηγίες αφορούν την αποφυγή νέων μολύνσεων και σήψης, ενώ τα εργαλεία κλάδευσης και υλοτομίας πρέπει αυστηρά να αποστειρωθούν πριν και μετά την εργασία.

Με το ίδιο έγγραφο, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) «παρακαλείται για εκ νέου αυτοψία κατά τον επόμενο Φεβρουάριο - Μάρτιο στην περιοχή του ιστορικού πλάτανου παρουσία μας, προκειμένου να δοθούν περαιτέρω οδηγίες για τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις σε άλλους κλάδους του δένδρου για τους οποίους υπάρχει πιθανός κίνδυνος αποκοπής».

Το Δασαρχείο, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Ενας μεγάλος ξερός κλάδος στον υπεραιωνόβιο πλάτανο - διατηρητέο μνημείο της φύσης κρίνεται επικίνδυνος και πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα. Αρκετοί κλάδοι έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και υπάρχει κίνδυνος αποκοπής τους, καθώς τα υποστυλώματα που έχουν τοποθετηθεί, δεν επαρκούν για τη στήριξή τους. Υπάρχει έντονη σήψη στο εσωτερικό του κορμού και σε τμήμα των κύριων κλάδων, χωρίς να γνωρίζουμε την επικινδυνότητά τους. Το δένδρο εμφανίζεται υγιές και χωρίς συμπτώματα κάποιας ασθένειας».

Γ.Σ.


NEWSLETTER