Σάββατο, 28 Μαϊος 2016 09:01

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Οιχαλία και Μάνη εξαιτίας του προβλήματος των σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον

 

"Στο κόκκινο" βρίσκονται οι Δήμοι Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, όσον αφορά την αποκομιδή και τη διαχείριση των σκουπιδιών - και είναι πιθανό να ζήσουν τραγικές στιγμές το καλοκαίρι, αν δε βρεθεί άμεση λύση. Εάν πάντως δεν δρομολογηθούν τα αμέσως επόμενα βήματα, ενδέχεται στην ίδια κατάσταση να βρεθούν σύντομα κι άλλοι δύο δήμοι της Μεσσηνίας.

Αυτά τονίστηκαν χθες σε σύσκεψη δημάρχων, εκπροσώπων τους και υπηρεσιακών στελεχών των δήμων της Μεσσηνίας, στο Δημαρχείο Καλαμάτας.

Σημειώθηκε ότι η άμεση λύση είναι η κήρυξη των δύο δήμων που βρίσκονται "στο κόκκινο" σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και το επόμενο μέτρο είναι η προσωρινή διαχείριση σε 3 σημεία: στη Μαραθόλακκα της Καλαμάτας, στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου και σε ένα ακόμα σημείο που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Τριφυλίας, Μεσσήνης και Οιχαλίας. Η προμήθεια του εξοπλισμού θα γίνει από το ΕΠΠΕΡΑΑ. 

Για το υπόλειμμα της διαχείρισης κλήθηκε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση να δώσει λύση, με πρόταση για αξιοποίησή του ή εναπόθεσή του στη Μεγαλόπολη ή σε χώρο της Μεσσηνίας - με έμμεση αναφορά στο Παλιοροβούνι Οιχαλίας. Οι 4 δήμοι δήλωσαν υπέρ της ΣΔΙΤ, η Καλαμάτα είναι περισσότερο υπέρ της μονιμοποίησης της προσωρινής διαχείρισης και η Οιχαλία δεν εξέφρασε άποψη.

Στη συνάντηση -που αντικείμενό της ήταν η κατάρτιση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου- έγινε ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρείας Στάθη Κουρνιώτη.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προσωρινή διαχείριση, δεδομένου ότι ακόμη και αν αύριο το πρωί υπογραφεί η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα περάσουν 3 χρόνια πριν λειτουργήσει το εργοστάσιο. Σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί στη Μεσσηνία ο τρίτος πόλος για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων, που θα προστεθεί στους Δήμους Καλαμάτας και Πύλου, για την εξυπηρέτηση του συνόλου του νομού. Ανέφερε, ακόμη, ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν οι δήμοι της Μεσσηνίας έναν τοπικό ΦΟΔΣΑ. 

Παρατήρησε ότι οι δήμοι στους οποίους δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων θα πρέπει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προσδιορίσει χώρο προσωρινής εναπόθεσης. 

Για το υπόλειμμα και τη διαχείρισή του εκτίμησε ότι πρέπει να εξεταστεί η αξιοποίησή του από τη ΔΕΗ ή την τσιμεντοβιομηχανία, είτε η δημιουργία ΧΥΤΥ στη Μεγαλόπολη. Εάν δεν είναι εφικτές αυτές οι λύσεις, θα πρέπει να βρεθεί χώρος για ΧΥΤΥ στη Μεσσηνία, προς εναπόθεση του υπολείμματος, καθώς «δεν πρέπει να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων περιοχές μελετημένες και πληρωμένες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "φωτογραφίζοντας" το Παλιοροβούνι.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας τάχθηκε υπέρ της ΣΔΙΤ και εκτίμησε ότι «πάμε σε μια τραγωδία για όλη την Πελοπόννησο το καλοκαίρι«, δηλώνοντας πως «υπάρχουν υπεύθυνοι που θα καταστραφεί η Πελοπόννησος». Επικρίνοντας την κυβέρνηση, είπε ότι «δεν μπορεί αυτός που παίζει το παιχνίδι να μη δίνει λύση».

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης ενημέρωσε ότι προχωρούν τις διαδικασίες για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης, τάχθηκε υπέρ της ΣΔΙΤ και πρότεινε «να πιέσουμε την κυβέρνηση για παράταση λειτουργίας σε μια χωματερή».

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας δήλωσε με αποφασιστικότητα ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την περιοχή στο έλεος των σκουπιδιών το καλοκαίρι. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ο τόπος μας να γίνει καθαρός».

Ενημέρωσε πως με αυτή την κατάσταση αναθεώρησαν την άποψή τους και στηρίζουν τη ΣΔΙΤ. Ενημέρωσε επίσης ότι το τοπικό σχέδιο προβλέπει συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, ευχαρίστησε το δήμαρχο της πρωτεύουσας γι’ αυτό και του ζήτησε να μαζέψει τα σκουπίδια από τις Κιτριές.

Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος δήλωσε ότι «από σήμερα σταματάμε την αποκομιδή των σκουπιδιών». Ζήτησε από την κεντρική εξουσία να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των ΧΑΔΑ και να γίνει απλούστερη η διαδικασία για την παραχώρηση δασικής έκτασης, ώστε να δημιουργηθεί χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών. Εκτίμησε επίσης, απειλώντας έμμεσα, ότι «αν δε γίνει αυτό, θα υπάρξει πολύ πολύ σοβαρό πρόβλημα και δε θα γλυτώσουμε τη δυσφήμηση». 

Ο αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Γιάννης Σαρδέλης και ο συνεργάτης του δήμου Γιάννης Γεώργιζας ενημέρωσαν ότι υπάρχει ανάδοχος για την προσωρινή διαχείριση ύψους 2 εκ. ευρώ, για 2 χρόνια, η σύμβαση της οποίας πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο και έγκριση. Είπαν ακόμη πως θα μοιράσουν κάδους οικιακής κομποστοποίησης και ότι προβλέπονται 6 «πράσινα σημεία». 

Γ.Σ.