Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 19:42

20.000.000 ευρώ το κόστος τριετίας των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας 

Γράφτηκε από την

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου

Δημοτικού συμβούλου με την Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών

Πρόσφατα ψηφίσθηκαν από την οικονομική επιτροπή οι όροι της διακήρυξης του ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού για την επεξεργασία των αστικών σύμμικτων απορριμμάτων του δήμου. Ούτε λίγο ούτε πολύ το κόστος τριετίας ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ και αφορά αποκλειστικά τη διαχείριση στη γνωστή Μαραθόλακκα της Τ.Κ. Καρβελίου. Ομως δεν τελειώνει εδώ. Οι δημότες συνεχίζουν να πληρώνουν αλλά 2 εκ. ετησίως περίπου για την αποκομιδή, άρα σε σύνολο τριετίας πάμε στα 6 εκ., εκτός και αν ο δήμαρχος εισηγηθεί μείωση των τελών. 

Υπάρχουν όμως και άλλες επιβαρύνσεις ανά τριετία, που δεν αναφέρονται και δεν έχουν εκτιμηθεί. Αφενός σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο διεθνή διαγωνισμό θα υπάρχει τουλάχιστον ένα 30% υπόλειμμα προς μεταφορά και διάθεση, άρα το 1/3 περίπου του συνολικού όγκου θα οδηγηθεί εκ νέου για μεταφορά και διαχείριση, συνεπώς ανά τριετία θα πρέπει να πληρώσουμε ούτε λίγο ούτε πολύ αλλά 1,5 με 2 εκ. για τα υπολείμματα. Αν εκτιμήσουμε και τις υποδομές με τον εξοπλισμό που βαρύνουν τον δήμο θα απαιτηθεί το λιγότερο άλλα 3 εκ. στην τριετία πάντα. 

Αρκετά οικονομικά μεγέθη που αφορούν τα απορρίμματα αποτυπώνονται και στον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου. Αυτό όμως που δεν αποτιμάται είναι η διαχείριση του υπολείμματος, όπως και το πολύ βασικό και ιδιαίτερα δαπανηρό, το κόστος αποκατάστασης της εγγύτερης περιοχής και των χώρων επεξεργασίας και βεβαίως των προστίμων από την πλημμελή διαχείριση που συνεχίζεται και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίζεται και τα επόμενα τρία χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.  

Μέχρι σήμερα ο δήμος έχει προϋπολογίσει το ποσό των 400.000 ευρώ ως ρήτρα ετησίως από την προηγούμενη σύμβαση, το οποίο εκτιμάμε ότι μαζί με την αποκατάσταση και τα πρόστιμα θα ανέλθει σε 60 με 80 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή για τους 30.000 τόνους ετησίως θα είναι 1,8 εκατομμύρια ή σχεδόν 5,5 στην τριετία. Αν λοιπόν αθροίσουμε όλα τα επιμέρους κόστη τα οποία ούτως ή άλλως κάποια χρονική στιγμή θα πληρώσουμε ως δημότες, θα δούμε ότι το ποσό που εκτιμάται σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς με τρέχουσες τιμές θα είναι της τάξης των 20.000.000 ευρώ.

Η αναγωγή έγινε την τριετία γιατί χρησιμοποιήθηκε σαν βάση η προτεινόμενη διετής σύμβαση με τον ένα χρόνο προαίρεσης που έφερε προς έγκριση η δημοτική αρχή στα όργανα λήψης των αποφάσεων. Πολύ πιθανόν βέβαια είναι να σχετίζεται και με τη λήξη της θητείας του δημάρχου στο δήμο.