Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 15:42

Χρηματοδότηση για επιπλέον δακοψεκασμούς ζητάει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

 

Συμπληρωματική χρηματοδότηση από 140.000 έως 180.000 ευρώ, για έκτακτους και επιπλέον ψεκασμούς δακοκτονίας, ζητεί η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην ελαιοπαραγωγή, από τις προσβολές του δάκου σε αρκετές περιοχές του νομού.

«Πρέπει να υπάρξει επιπλέον αντιμετώπιση», παραδέχθηκε χθες, αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, αλλά επιχείρησε να καθησυχάσει πως «δε πρέπει να είμαστε σε πανικό, δεν είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση».

Και συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε ότι «γίνονται όλες οι ενέργειες για να μην υπάρξει ζημιά στην παραγωγή, στην ποιότητα και την ποσότητα ελαιολάδου». Κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας, ανέφερε πως «η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο, υποστήριξε πως «δε γίνεται ορθολογική κατανομή των πόρων. Εχουν γίνει λάθη από το υπουργείο και προέχει τώρα να διορθωθούν».

Η κ. Αλειφέρη εξήγησε ότι «επειδή έχουμε το ΠΟΠ, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αντιμετώπιση του δάκου» και δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη από την απόδοση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.

Για τη μεγάλη σημασία αντιμετώπισης του δάκου διευκρίνισε ότι «η Μεσσηνία παράγει το 22% του ελαιολάδου της χώρας» και ανέφερε ότι φέτος οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν που συνέβαλαν στους αυξημένους δακοπληθυσμούς.

Για την εξαίρεση - αποκλεισμό περιοχών από το πρόγραμμα δακοκτονίας, γιατί οι ελαιώνες βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές, είπε ότι «εμείς δε θέλουμε την εξαίρεση κανενός. Υπάρχει ένα θέμα μ’ αυτούς που εξαιρέθηκαν και οι υπηρεσίες μας είναι κοντά σ’ αυτούς που εξαιρέθηκαν».

Εντόπισε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στις παραλιακές περιοχές» κι ενημέρωσε ότι «στην Τριφυλία δεν έχουμε πρόβλημα, η εξέλιξη του δάκου είναι ομαλή».

Η αντιπεριφερειάρχης παρατήρησε πως «για την περιοχή της Καλαμάτας είναι δύσκολη χρονιά, με ειδικές συνθήκες», ενώ διαβεβαίωσε ότι «με το δάκο ασχολούνται οι 10 τομεάρχες δακοκτονίας και όλοι οι γεωπόνοι της υπηρεσίας».

Απευθυνόμενη στους παραγωγούς, είπε ότι «θα πρέπει να έχουν συστηματική επαφή, συνεργασία και καθοδήγηση από τις υπηρεσίες« εκτιμώντας πως «είναι εξαιρετικά κρίσιμη η συνεργασία και η καθοδήγηση».

 

Γ.Σ.