Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 08:39

20 εκ. ευρώ για τους δρόμους ζητεί η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

 

Ποσό 20 εκ. ευρώ ζητεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το υπουργείο Οικονομίας, για την αποκατάσταση των ζημιών σε εθνικούς κι επαρχιακούς δρόμους της Μεσσηνίας, από τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου.

Τα 5 εκ. ευρώ απ’ αυτά αφορούν αγροτικούς δρόμους, κυρίως στις συμβολές τους με το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και σε εύλογο μήκος από αυτά.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο που έχει συντάξει η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το αίτημα αφορά ζημιές:

α) Στο οδόστρωμα των οδών: κατάληψη με φερτά υλικά - ασφαλτοτάπητα - οδοστρωσία - υποσκαφή πρανών επίχωσης κ.λπ.

β) Στις επενδεδυμένες τάφρους με σκυρόδεμα και στους εγκάρσιους οχετούς.

γ) Στις γέφυρες (υποσκαφές θεμελίων - κοιτοστρώσεις κ.λπ.). Ακόμα και πλήρη κατάρρευση γεφυρών (π.χ. γέφυρα στην 22η επαρχιακή οδό Λάμπαινα - Τρίκορφο και νέα γέφυρα σε αντικατάσταση της σιδερένιας από το 1870 περίπου στην 3η επαρχιακή Αρις - Τρίοδος).

δ) Στην οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

ε) Στα στηθαία ασφαλείας (πλήρης καταστροφή μετά τον εγκλωβισμό φερτών υλικών).

στ) Στον ηλεκτροφωτισμό ισόπεδων κόμβων του εθνικού δικτύου, που είναι εκτός λειτουργίας.

Επίσης, καταγράφονται σοβαρότατες ζημιές, κυρίως στο κατάστρωμα, που έχει υποστεί το αγροτικό δίκτυο του νομού, όπου ένα μεγάλο τμήμα του έχει άμεση συνάφεια (συμβάλλει) στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο.

Ενδεικτικά στο τεχνικό δελτίο αναφέρονται μερικές από τις επαρχιακές οδούς που υπέστησαν ζημιές, όπως: 3η επαρχιακή Θουρία - Αρις - Τουλούπα Χάνι, 4η επαρχιακή Θουρία - Πολιανή, 5η επαρχιακή Πήδημα - Αρφαρά, 7η επαρχιακή Μεσσήνη - Διαβολίτσι - Επικούριος Απόλλωνας, 8η επαρχιακή Μεσσήνη - Αριστομένης, 9η εθνική Ριζόμυλος - Πύλος, 12η επαρχιακή Λογγά - Πύλος, 15η επαρχιακή Φιλιατρά - Μάραθος - Ρωμανού, 19η επαρχιακή Κυπαρισσία - Χριστιάνοι, 22η επαρχιακή Λάμπαινα  - Τρίκορφο, 24η επαρχιακή Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη. 

Η Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μεσσηνίας ενημερώνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμες οι τεχνικές προμελέτες, οι οριστικές και μελέτες εφαρμογής, καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης.

Γ.Σ.