Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 09:13

"Πόντιοι Πιλάτοι" οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
"Πόντιοι Πιλάτοι" οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου για τα σκουπίδια

Οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου αδιαφορούν για το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Κρύβονται και δεν εκφράζουν άποψη, για το αν θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση ή αν προτιμούν τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, όπως την προχώρησε η περιφερειακή αρχή Τατούλη ή με τους βελτιωμένους όρους που πέτυχε η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση.

Η τραγική αυτή εικόνα της αδιαφορίας, που δεν αρμόζει σε αιρετούς της αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώθηκε προχθές το βράδυ σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, όπου έγινε γνωστό ότι οι μισοί δήμοι της Περιφέρειας, οι 13 στους 26, δεν έχουν ψηφίσει στα Δημοτικά Συμβούλια τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης -προϋπόθεση απαραίτητη για να εγκριθεί ο νέος ΠΕΣΔΑ, ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μεταξύ των 13 δήμων της Περιφέρειας που δεν έχουν ψηφίσει Τοπικό Σχέδιο είναι 5 της Μεσσηνίας (όλοι πλην του Δήμου Καλαμάτας). Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, καθώς χθες στην ιστοσελίδα του δήμου, με τίτλο "Διαλυτική κατάσταση στο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου", αναρτήθηκε το ακόλουθο κείμενο:

«Ανησυχητικά φαινόμενα παρατηρούνται όσον αφορά στον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου και την ικανότητά του να αποφασίζει και να προτείνει υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό γίνεται σε μία περίοδο που, όπως φαίνεται, θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και την επίλυση αυτού του δραματικού προβλήματος, που κατατρύχει την περιοχή τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια. Η κυβέρνηση ζητεί εδώ και μήνες να στείλει ο ΦοΔΣΑ τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, αλλά 13 δήμοι δεν έχουν στείλει μέχρι τώρα τις προτάσεις τους, παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες ζητείται πιεστικά από τον ΦοΔΣΑ η αποστολή των τοπικών προτάσεων, των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης. Δηλαδή, το 50% των δήμων δεν έχει στείλει πρόταση για το πώς θεωρεί ότι πρέπει να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων. Φαίνεται ότι για αντικειμενικούς λόγους ο ΦοΔΣΑ δεν μπορεί να καταθέσει ΠΕΣΔΑ. Επομένως, οι δήμοι παρουσιάζονται χωρίς πρόταση, επειδή κάποιοι αρνούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αυτό είναι βέβαιο ότι δεν τιμά τους δήμους της Πελοποννήσου και δεν είναι η καλύτερη δυνατή εικόνα, ούτε συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος. Επομένως, ας μην κλαίμε για τις λύσεις που θα μας επιβληθούν. Εκ των πραγμάτων κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για μας».

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, για το ζήτημα των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρενέβη ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός με έγγραφό του ζητούσε άμεσα από τους δημάρχους της Πελοποννήσου να καταθέσουν πρόταση για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στο σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για το λόγο αυτό συγκλήθηκε προχθές ο ΦοΔΣΑ, αλλά η διαπίστωση της πραγματικότητας ήταν απογοητευτική και προσβλητική για την αυτοδιοίκηση.

Γ.Σ.


NEWSLETTER