Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 08:46

Καμία δέσμευση για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος στην ομιλία Χαρίτση

Γράφτηκε από την

Με ιδιαίτερα έντονο το ενδιαφέρον του κοινού της Μεσσήνης σχετικά με την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αγροτική ανάπτυξη, αλλά και για τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση στο Φιλοσοφικό Κέντρο της πόλης, παρουσία μεταξύ άλλων των βουλευτών Γιώτας Κοζομπόλη και Πέτρου Κωνσταντινέα καθώς και του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη.

Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ «Γυρίζουμε σελίδα» και οι αναφορές του κ. Χαρίτση επικεντρώθηκαν στους 3 βασικούς πυλώνες που έχει θέσει η κυβέρνηση, «διαπιστώνοντας το έλλειμμα» από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για δημοκρατία, κοινωνική συνοχή και παραγωγικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Πριν την εκδήλωση είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού και του δημάρχου, στο Δημαρχείο, όπου ετέθησαν σοβαρά ζητήματα έργων και δράσεων με στόχο την ανάπτυξη του τόπου. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο δήμαρχος ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ενδεχόμενη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων, πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο υφυπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπω πως στη Μεσσήνη έχει γίνει μια δουλειά και σε μια κατεύθυνση διαφορετική απ’ ό,τι στους περισσότερους δήμους, μικρούς κυρίως, με αναπαραγωγή κι επανάληψη έργων συγκεκριμένου χαρακτήρα, όπως αναπλάσεις κ.λπ. Υπάρχει και παραγωγική και αναπτυξιακή διάσταση την οποία εμείς δεσμευόμαστε εφόσον προχωρήσουν και οι συγκεκριμένες προτάσεις να την ενισχύσουμε».

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε την ομιλία, έγιναν ερωτήσεις σχετικά και με τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Ωστόσο ο υφυπουργός παρέπεμψε στις δηλώσεις του γεν. γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, τονίζοντας όμως πως «θα πρέπει να πάψει η σπέκουλα η οποία γίνεται το τελευταίο διάστημα για το συγκεκριμένο έργο». Είπε πως αναμένονται οι μελέτες του "Μορέα" και πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν πρακτικές του παρελθόντος, όπως «όταν εντάχθηκε λίγες ώρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, χωρίς να έχουν δεσμευτεί πόροι». «Εργο κατασκευαστικό ειδικά τέτοιου μεγέθους, χωρίς εξασφαλισμένους πόρους, δεν υπάρχει» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται σοβαρότητα και σχεδιασμός».

Ειδικότερα για την αγροτική παραγωγή, απαντώντας σε αρκετές σχετικές ερωτήσεις τόνισε πως στόχος είναι να λειτουργήσουν συμπληρωματικά τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης με το ΕΣΠΑ. Ενημέρωσε μάλιστα πως βγαίνουν πλέον «στον αέρα» οι σχετικές προσκλήσεις προγραμμάτων για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για μείωση των εισαγωγών, αναφέροντας πως πέραν όλων των άλλων υπάρχει επιπλέον επιδότηση ακόμα και για τουριστικές επιχειρήσεις που δίνουν βαρύτητα σε προϊόντα της αγροτικής μας γης.