Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016 12:37

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Διασφαλισμένες είναι οι ΠΟΠ "Φέτα" και ''Ελληνικό γιαούρτι"

Γράφτηκε από την
ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Διασφαλισμένες είναι οι ΠΟΠ "Φέτα" και ''Ελληνικό γιαούρτι"

Διασφαλισμένες είναι οι ΠΟΠ "φέτα" και ''ελληνικό γιαούρτι" στις διεθνείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ΗΠΑ, Καναδά και χώρες της Νότιας Αφρικής, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσον αφορά το γιαούρτι, επισημαίνεται απάντηση του αρμοδίου επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις «η οποία δικαιώνει την ελληνική θέση και αποδέχεται ότι η ονομασία "Ελληνικό γιαούρτι" αποτελεί ένδειξη προέλευσης και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας, καθ’ ότι αυτό αποτελεί εξαπάτηση των καταναλωτών.

Σ’ ότι αφορά τον όρο "γιαούρτι ελληνικού τύπου ή στιλ" θα εξετάζεται κατά περίπτωση η περιγραφή των χαρακτηριστικών του καθώς και ο τρόπος διαφήμισής του. Σε κάθε περίπτωση που η απόφαση της Επιτροπής δεν γίνει σεβαστή, η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στα αρμόδια Ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Οσον αφορά δε τη φέτα, στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι «στη συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες αυτές, έχει κατοχυρωθεί σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η υποχρέωση της αναθεώρησης της συμφωνίας στον μεταβατικό χρόνο ισχύος της (5 χρόνια), ώστε με το πέρας του χρόνου αυτού να μην υπάρχει ο όρος "φέτα" σε προϊόντα μη προερχόμενα από την Ελλάδα και ως προς την πρώτη ύλη και ως προς την παραγωγή του τελικού προϊόντος».

Παράλληλα, παρατίθεται και δήλωση του επίτροπου Γεωργίας - Ανάπτυξης - Περιβάλλοντος Φιλ Χόγκαν, «ενώπιον εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποβάθμιση των προτύπων της Ε.Ε. για την τροφική αλυσίδα (γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ. γενετικά τροποποιημένα) σε όποια συμφωνία με Καναδά ή με ΗΠΑ, διότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία. Αλλωστε οι συμφωνίες αυτές έχουν χαρακτηρισθεί ως μεικτές και απαιτούν η επικύρωσή τους να προέρχεται και από τα Εθνικά Κοινοβούλια και όχι μόνο με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».


NEWSLETTER