Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 17:54

Ο Κουτσούμπας στα Τρόπαια για το Λαϊκό Διδασκαλείο

Γράφτηκε από την
Ο Κουτσούμπας στα Τρόπαια για το Λαϊκό Διδασκαλείο

 Μία μεγάλη εκδήλωση θα γίνει από την Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου την Κυριακή στις 11 το πρωί στα Τρόπαια. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και η Μεσσήνια Κυριακή Καμαρινού εκπαιδευτικός και δρ. Κοινωνιολογίας. 

 

"Η γιορτή γίνεται προς τιμή των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, στα Τρόπαια της Αρκαδίας. Εκεί ήταν η έδρα της 3ης μεραρχίας του ΔΣΕ, που έδρασε στην Πελοπόννησο, η έδρα της ελεύθερης περιοχής και της προσωρινής δημοκρατικής κυβέρνησης στην Πελοπόννησο. Στα Τρόπαια, πέρα από τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλες κρατικές δομές λειτούργησε και το Λαϊκό Διδασκαλείο. Αυτό ήταν η παιδαγωγική ακαδημία του ΔΣΕ, όπου αποφοιτούσαν δάσκαλοι για να επανδρωθούν τα δημοτικά σχολεία των ελεύθερων χωριών" ανέφεραν τα στελέχη. Το Διδασκαλείο λειτούργησε το 1948 και από εκεί αποφοίτησαν 70 άτομα. Για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν πούλμαν την Κυριακή στις 6.45 το πρωί από την Πλατεία Υπαπαντής, καθώς και από άλλες πόλεις της Μεσσηνίας.

Επίσης, το Σάββατο και την Κυριακή θα λειτουργεί στο Βυζίκι Τροπαίων κατασκήνωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το Σάββατο το πρωί θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου στο χωριό Κερπινή, προς τιμή του Πάνου Γεωργόπουλου διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου, της Ασπασίας Δασκαλοπούλου μέλους του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και του Κώστα Μπασακίδη από τη Βρωμόβρυση Μεσσηνίας, οι οποίοι σκοτώθηκαν εκεί το 1949.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του κόμματος, μίλησαν ο Βασίλης Μπίζας μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Μπολέτης γραμματέας της ΤΕ. "Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε δίκαιος, ηρωικός και μεγαλειώδης. Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών. Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τη στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε. Χιλιάδες έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους, για να πάρει σάρκα και οστά η εποποιία του ΔΣΕ" σημείωσε ο κ. Μπολέτης. 

Για το θέμα έχει φτιαχτεί ένα πλούσιο λεύκωμα γεμάτο κείμενα, μαρτυρίες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που αφορούν το Λαϊκό Διδασκαλείο. Μπορεί κανείς να το βρει στις οργανώσεις περιοχών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Οπως έγινε γνωστό, κάποια από τα στοιχεία έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER