Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016 12:07

Η «Ορέστεια» του Αισχύλου στο Κάστρο Καλαμάτας 

Γράφτηκε από την
Η «Ορέστεια» του Αισχύλου στο Κάστρο Καλαμάτας 

Η «Ορέστεια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά θα παιχτεί την Τρίτη 2 Αυγούστου στην Καλαμάτα στο Κάστρο στις 9.15 μ.μ.

 

Ο Γιάννης Χουβαρδάς με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Πρόκειται για την μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες. Ο στυγερός και αιματηρός κύκλος των Ατρειδών στα 3 κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μέσα από μια σπουδαία θεατρική συνάντηση. Μια συμπαραγωγή της «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου με το Ελληνικό Φεστιβάλ. Αθηνών και Επιδαύρου.

Μια σφιχτή ομάδα 12 εκλεκτών ηθοποιών μοιράζεται όλους τους ρόλους της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια» -συμπεριλαμβανομένου του Χορού - και στα 3 έργα. Με όλες τις δυναμικές της ατομικής, οικογενειακής, πολιτικής και κοινωνικής βίας, αφηγούνται τον κύκλο αίματος μιας οικογένειας ως τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του προκειμένου να ξαναγεννηθεί. Ομως η αναγέννηση που βασίζεται σε πολιτικοκοινωνικά οράματα χωρίς την γονιμοποιητική ευλογία της οικογενειακής αγάπης δεν φέρνει απαραίτητα την λύτρωση.

Η υπόθεση του έργου: η Ορέστεια του Αισχύλου (458 π.Χ.) είναι η μοναδική συνεχόμενη τριλογία που σώζεται. Τα τρία δράματα της  Ορέστειας -Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες- περιπλέκονται γύρω από το μύθο του οίκου των Ατρειδών και τον χρονικό κύκλο που εκκινεί από την άλωση της Τροίας και καταλήγει στην ίδρυση του Αρείου Πάγου.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, η διασκευή, σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, η κίνηση της Σταυρούλας Σιάμου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Φωτογραφίες έβγαλε η Εφη Γούση, βοηθοί σκηνοθέτη ήταν οι Σύλβια Λιούλιου, Νικολέτα Φιλόσογλου, βοηθός σκηνογράφου η Θάλεια Μέλισσα, βοηθός παραγωγής η Αλεξάνδρα Μουζακίτη. Παίζουν οι: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Ψαρράς, Αλκηστις Πουλοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Σύρμω Κεκέ, Χριστίνα Μαξούρη, Πολύδωρος Βογιατζής.

Προπώληση: viva.gr (17 ευρώ). 


NEWSLETTER