Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016 07:57

Διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ χορού στην Κυπαρισσία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

 

Η έναρξη του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες - Kyparissia Sunshine International Folklore Festival» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Εκεί έγινε η επίσημη υποδοχή των πέντε φιλοξενούμενων ξένων αποστολών που φέτος είναι από το Εκουαδόρ, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Κατά την υποδοχή η κάθε αποστολή πρόβαλλε ένα μικρό βίντεο με αναφορά στη χώρα της και το σύλλογο της, ενώ παρουσίασαν κι από έναν χορό, κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των υπολοίπων αποστολών.

Επίσης προβλήθηκε και ένα βίντεο με αναφορά στην Τριφυλία όπως και στο Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας - χορευτές του οποίου με την σειρά τους παρουσίασαν ένα χορό.

Να σημειώσουμε ότι η πρώτη χορευτική παράσταση του φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το Δήμο Τριφυλίας, την Κοινωφελή του Επιχείρηση και τον ΜΕΣΚ, ήταν προγραμματισμένη για χθες το βράδυ στο Κοπανάκι. Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει σήμερα Σάββατο στην Κυπαρισσία. Την Κυριακή το βράδυ θα χορέψουν στα Φιλιατρά και το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στους Γαργαλιάνους.

Υποδεχόμενος τις αποστολές, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα, την πολύ μικρή και πολύ μεγάλη συνάμα. Σας καλωσορίζω στην ευγενή και ανήσυχη, ιδιαίτερη και μοναδική, ελκυστική και φιλόξενη μα και απέραντα γοητευτική Τριφυλία. Σε μια πόλη της ιστορίας, του πολιτισμού και της εξωστρέφειας, που έχει δημιουργήσει αυτό το θεσμό». Ευχαρίστησε δε τον ΜΕΣΚ για την ανυπολόγιστη συνεισφορά του, όπως είπε, και τόνισε πως οι εποχές έχουν αλλάξει και χρειάζεται ο δήμος όλο και περισσότερο να παίρνει το βάρος της εκδήλωσης. Ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Κατσούλα και όλους όσοι βοήθησαν, όπως και τα ΜΜΕ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά επισήμανε ότι «παράδοση δεν είναι η διατήρηση της πίτας αλλά η μεταφορά της φλόγας». Και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν σημάδια στο δρόμο μας και σημάδια στην ψυχή μας. Τα πρώτα μάς καθοδηγούν πού να πάμε, τα δεύτερα μας υπενθυμίζουν από πού ερχόμαστε». Ανέφερε ακόμη ότι «ο πολιτισμός και η παράδοση είναι αράχνες που καλύπτουν με τον ιστό τους όλο τον πλανήτη. Και οι δύο κάθονται πάνω από τη φωτιά του πολέμου που μαίνεται σε διάφορα σημεία της γης και λένε στους ανθρώπους τις ιστορίες τους». Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς της εκδήλωσης, μεγάλους και μικρούς , όλους τους πολίτες της Κυπαρισσίας που στηρίζουν τόσα χρόνια το φεστιβάλ, κι ακόμα το Δήμο και τη Κοινωφελή Επιχείρηση που καλύπτουν τα 3/4 του κόστους.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννης Κατσούλας κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ τόνισε ότι 25 με 29 Αυγούστου η καρδιά της παράδοσης θα χτυπά στην Τριφυλία. «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με την φιλοξενία μας να σας κάνουμε τους καλύτερους πρεσβευτές της Τριφυλίας στη χώρα σας», είπε.

Μετά την επίσημη υποδοχή και την γνωριμία των αποστολών, ακολούθησε δείπνο στην πλατεία της Ανω Πόλης - και φυσικά δεν άργησαν ν' αρχίσουν οι χοροί, σε μια όμορφη βραδιά.

 

Κ.Μπ.