Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 16:36

Συγκινητικό αφιέρωμα στους Μικρασιάτες (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Συγκινητικό αφιέρωμα στους Μικρασιάτες (βίντεο)

Στον αγώνα και τη μνήμη των Μικρασιατών που πάλεψαν να ριζώσουν στην Ελλάδα, τη νέα τους πατρίδα, όταν έφυγαν διωγμένοι από τη δική τους, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση μουσικής και λόγου «Στου χωρισμού τη στράτα…», που διοργάνωσαν το Σάββατο το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο Μορφωτικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.

Οπως είχαν επισημάνει οι διοργανωτές τις προηγούμενες ημέρες, η εκδήλωση αυτή δεν θέλησε να εστιάσει στη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στον αγώνα των εκπατρισμένων Μικρασιατών να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να επιβιώσουν στον καινούργιο τους τόπο υπό νέες, δύσκολες συνθήκες.

Στην εν λόγω εκδήλωση, ακούστηκαν από τη χορωδία του Συλλόγου Ρεθύμνιων Μικρασιατών -υπό τον Ανδρέα Γιακουμάκη- τραγούδια που έλεγαν κυρίως οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στις πόλεις, όχι στην ύπαιθρο και στην Κρήτη ονομάζονται «μπαχανιώτικα». Ως είδος κατατάσσονται κάπου ανάμεσα στο σμυρνέικο και το ρεμπέτικο.

Εκτός από την χορωδία, μετείχε επίσης και μουσικό σύνολο αποτελούμενο από μαθητές της Γεωργίας Ψαραδέλλη, καθηγήτριας ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και παλιάς μαθήτριας του Ανδρ. Γιακουμάκη.

Στην ίδια εκδήλωση αφηγήθηκε δικά του κείμενα ο μικρασιατικής καταγωγής μουσικός Τάσος Μπουκουβάλας, σύζυγος της Γεωργίας Ψαραδέλλη, στον οποίο ανήκει η πατρότητα της ιδέας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, την οποία προλόγισαν η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαρία Τσαγκαράκη και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ελένη Βολονάκη.


NEWSLETTER