Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 20:33

“Ειρήνη” από την Πειραματική Σκηνή

Γράφτηκε από την

Την Αριστοφανική κωμωδία «Ειρήνη» παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή  Καλαμάτας στο θεατρόφιλο κοινό από την Τετάρτη έως και το Σάββατο 6 - 9 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ στο Κάστρο Καλαμάτας και την Κυριακή 10 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. με τη δύση του ηλίου, στο μαγευτικό περιβάλλον της Αρχαίας Μεσσήνης.   

Στο Κάστρο Καλαμάτας το εισιτήριο είναι 8 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τους μαθητές, φοιτητές, ανέργους. Στην Αρχαία Μεσσήνη είναι ελεύθερη η είσοδος, ενώ παράλληλα θα ναυλωθεί πούλμαν για να μεταφέρει όσους ενδιαφέρονται να έλθουν με κόστος 10 ευρώ (aller-retour), ενώ παράλληλα, δεν θα πληρώσουν είσοδο (12 ευρώ) για τον Αρχαιολογικό χώρο, ως επιβάλλεται, αφού θα προμηθευτούν την ειδική πρόσκληση για την παράσταση, κατόπιν συμφωνίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στο Θέατρο Τέχνης, στο Γιώργο Λαζάνη, τον Τρυγαίο της παράστασης «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης το 1979, στο Κάρολο Κουν και στο Χρήστο Λεοντή που αποτελούσαν τους βασικούς συντελεστές εκείνης της παράστασης που περιόδευσε σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης εισπράττοντας διθυραμβικές κριτικές. 

Επίσης, "η επιλογή της συγκεκριμένης αριστοφανικής κωμωδίας έγινε καθήκον μας, σαν πολίτες αυτής της χώρας όταν αντικρίσαμε, τον τελευταίο χρόνο, τραγικές εικόνες άψυχων μικρών παιδιών στις ακρογιαλιές. Οταν μαθαίναμε καθημερινά ότι το Αιγαίο γίνεται όλο και περισσότερο ο υγρός τάφος για εκατοντάδες άμοιρους πρόσφυγες. Οταν γειτονικές χώρες έκλειναν η μία πίσω από την άλλη τα σύνορα στην ανθρώπινη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Εικόνες και πληροφορίες που μας έκαναν να ντραπούμε γιατί είμαστε άνθρωποι.  Νιώσαμε ανήμποροι να αντιταχθούμε σε ανθρώπινα τέρατα που προκαλούν πολέμους και καταστροφές με κυρίαρχο στόχο το χρήμα. Ανθρώπινα μιάσματα, δουλεμπόρους, πολεμοκάπηλους, επιχειρηματίες και κυβερνήσεις εμπόρους όπλων και ανθρώπινων ψυχών. Βιαστές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ντραπήκαμε γιατί νιώσαμε ανήμποροι μπροστά στον πόνο, το θάνατο, την αγωνία συνανθρώπων μας που αναζητούν καινούργια πατρίδα, χωρίς ελπίδα. Ανθρώπων που κάποιοι τους ξερίζωσαν βάναυσα από  το σπίτι τους, τις οικογένειές τους, τη ζωή τους. Ευχόμαστε κανένα παιδί στον κόσμο να μη ζήσει τη μοίρα των παιδιών της Συρίας. Ευχόμαστε κι απαιτούμε έναν καλύτερο μέλλον για όλους τους ανθρώπους του κόσμου τούτου, του αφιλόξενου, του μικρόψυχου και απάνθρωπου. Αυτή η παράσταση αποτελεί για μας μια κραυγή - καταδίκη για τον πόλεμο, τους πολεμοχαρείς και πολεμοκάπηλους. Εκφράζει το μεγάλο πόθο για ελευθερία, ειρήνη, γαλήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου, για όλους μας" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 

Για πληροφορίες για κλείσιμο θέσεων στο πούλμαν για την Αρχαία Μεσσήνη: 27210 21653, 27210 82864, 6977-437279, 6971-540945. Εισιτήρια για το Κάστρο προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο, στο κατάστημα «Γκόνος» Φαρών και Μαιζώνος 5 (27210 80357) και στο καφέ    «Στο κύμα» Ναυαρίνου 167 (27214 01754). 

Η μετάφραση είναι του Κώστα Βάρναλη, η σκηνοθεσία - χορογραφία της Ολγας Αλεξανδροπούλου, η μουσική του Χρήστου Λεοντή, τα σκηνικά και οι κατασκευές της Κατερίνας Μηλιαρέση. Η επιμέλεια των κουστουμιών είναι της Λέττας Πετρουλάκη, η διδασκαλία τραγουδιών της Κατερίνας Πετρουλάκη, το art – video και οι φωτισμοί του Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Την αφίσα σχεδίασε η Τζένη Ντεκελέ, τις φωτογραφίες τράβηξε ο Νίκος Τζαβάρας. Το στούντιο ηχογράφησης ήταν του Γιώργου Κλείδωνα, οι ηχητικές-φωτιστικές εγκαταστάσεις του Χρήστου Συκά. Τις μάσκες έφτιαξαν οι Τζένη Ντεκελέ, Λέττα, Ελένη Χριστοπούλου, το σκηνικό οι: Γιώργος Αγγελόπουλος, Κώστας Αγγελόπουλος, τα κουστούμια οι: Λέττα Πετρουλάκη, Πόπη Μαυρέα,  Ντίνα Τσαπάκη, Ελένη Χριστοπούλου, Ιρένα Χολιαστού. Η επιμέλεια κειμένων και προγράμματος ήταν της Λέττας Πετρουλάκη. 

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι: Τρυγαίος: Γιάννης Δίσκος, Δούλος Α΄: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Δούλος Β΄: Χάρης Παναγιωτόπουλος, Κόρες Τρυγαίου: Ρουμπίνη Αγγουρά, Φρόσω Ανδριώτη, Σέβη Δημητρακοπούλου, Δούλος Ερμή: Δημήτρης Κινινής, Ερμής: Παναγιώτης Μαυροειδής, Πόλεμος: Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Κυδοιμός (Αντάρας): Ειρήνη Κλαμπατσέα

Χορός αγροτών και εργατών: Ρουμπίνη Αγγουρά, Φρόσω Ανδριώτη, Μαρίτα Αργυροπούλου, Εφη Αρχοντή, Κατερίνα Βασιλάκη, Νικολέττα Βασιλοπούλου, Παναγιώτα Βούλγαρη, Μαρία Γκέκα, Σέβη Δημητρακοπούλου, Κανέλλος Δημητριάδης, Γωγώ Καλογεροπούλου,  Ιωάννα Κινινή, Ειρήνη Κλαπατσέα, Κωνσταντίνος Κουλόπουλος, Ολια Κουρούση, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Γωγώ Μπάκα, Καλλιόπη Μπουζιάνη, Ελενα Μπούρα, Ηρώ Ξυνού, Λεωνιδία Παναγιωτοπούλου, Ιωάννα Παναγοπούλου, Ελένη Πανταζή, Νικόλας Παχτίτης, Αναστασία Πετροπούλου, Αριστείδης Σαμπάτης, Θανάσης Σουρίλας, Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Μιλένα Στεργιούλη, Σταματίνα Φωτοπούλου, Γεωργία Φουρτούνη. Θεωρία: Παναγιώτα Γεωργανά, Οπώρα: Γιολάντα Μητάκη, Μάντεις: Κανέλλος Δημητριάδης, Νικόλας Παχτίτης, Αριστείδης Σαμπάτης, Δρεπανουργός: Θανάσης Σουρίλας, Λοφοποιός: Γεωργία Φουρτούνη, Θωρακοποιός: Κωνσταντίνος Κουλόπουλος, Σαλπιγγοποιός: Λεωνιδία Παναγιωτοπούλου, Κρανοποιός: Μιλένα Στεργιούλη, Δορυξός: Ιωάννα Παναγοπούλου, Παιδί Λάμαχου: Ελένη Πανταζή, Παιδί Κλεώνυμου: Καλλιόπη Μπουζιάννη.